Plannen biotechbedrijf WuXi beangstigen investeerders

China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ondanks ambitieuze uitbreidingsplannen hebben Amerikaanse investeerders niet erg veel vertrouwen in de toekomst van het Chinese biotechnologiebedrijf WuXi PharmaTech Cayman, meldt South China Morning Post. Erger nog, de voornemens om onder andere nieuw personeel en faciliteiten te bouwen in de Verenigde Staten zorgen juist voor dit wantrouwen.

Vrijdag kelderden de aandelen van WuXi PharmaTech Cayman. Ook Goldman Sachs stelde het advies om te investeren in het biotech-bedrijf bij van ‘kopen’ naar ‘neutraal’. WuXi PharmaTech Cayman kondigde vorige week aan dat het dit jaar fors meer kapitaal, zo’n 200 miljoen dollar, investeert in onderzoek en uitbreiding van faciliteiten in China en in het buitenland. Het bedrijf waarschuwde daarom voor tegenvallende inkomsten en winst in 2015.

Volgens analisten schrokken investeerders niet zozeer van het feit dat WuXi PharmaTech Cayman komend jaar wil investeren in de activiteiten. Zij waren vooral verrast door de omvang van die investering. In 2013 gebruikte WuXi PharmaTech Cayman 53,4 miljoen van het kapitaal om de diensten en producten te verbeteren, dat is vier keer zo weinig als de ambitieuze plannen die het nu heeft aangekondigd.

De toekomst van Santos ziet er goed uit

Santos, de grootste leverancier van aardgas en olie in Australië, is weer iets groter geworden. Volgens The Sydney Morning Herald heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Aluminum Company of America (Alcoa), de grootste afnemer van aardgas in west-Australië.

Hoeveel geld in het spel is voor dit vijfjarige contract is niet bekend. Santos-woordvoerder Brett Woods noemt de omvang tegenover de Australische krant “significant” en zinspeelde op meer lucratieve deals met Alcoa. Het Amerikaanse bedrijf bezit meerdere locaties in Australië, maar ook daarbuiten. Mogelijk kan Santos een gaan rol spelen in de Aziatische activiteiten van de aluminiumproducent.

Groeiwonder China niet zo wonderlijk

Die hoge exportcijfers van China in februari (169 miljard dollar!) mochten dan vriend en vijand hebben verrast, Quartz is niet onder de indruk.

Dit jaar viel het Chinees Nieuwjaar - gebaseerd op de maankalender - vrij laat: niet in januari maar in februari. Dus terwijl bedrijven in 2014 in februari op vakantie gingen na de drukke aanloop naar de feestdag, gebeurde dat dit jaar pas na de piek in februari. Als dit verrekend wordt, blijken de exportcijfers begin dit jaar in plaats van 50 procent, maar 15 procent gegroeid te zijn.

Daarnaast blijkt de import van China fors juist te dalen. Dat is geen goed teken, schrijft Quartz. Deze krimp gecombineerd met de groei in export (die overigens niet aan de Chinese verwachtingen voldoet) leggen een dalend consumentenvertrouwen bloot. Geen goed teken voor economische groei, stelt het webmagazine.

    • Hans Klis