Air France-KLM beboet voor vage communicatie

De Franse beurswaakhond AMF heeft Air France-KLM een boete opgelegd van 1 miljoen euro voor gebrekkige communicatie in 2010 en 2011. De toenmalige bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon krijgt een persoonlijke boete van 40.000 euro. Dat heeft de Autorité des Marchés Financiers vrijdagavond na het sluiten van de Parijse beurs bekendgemaakt.

In een persbericht van 19 mei 2010 heeft het luchtvaartbedrijf „onduidelijkheid” geschapen over de gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland. Terwijl het wereldwijde vliegverkeer al enige weken totaal ontregeld was, handhaafde Air France-KLM eerder aangekondigde financiële doelstellingen die later wat al te rooskleurig bleken. Dat gebeurde opnieuw in november, toen Air France-KLM nog een bedrijfsresultaat van 300 miljoen voorzag. Die verwachting werd pas op 9 februari 2011 naar beneden bijgesteld. Dat de doelen onhaalbaar waren, was volgens het onderzoek van de AMF al bijna drie weken eerder intern bekend.

Ondanks de hoge boetes, gaat Air France-KLM niet in beroep. Door „een reeks uitzonderlijke gebeurtenissen” was de financiële communicatie in deze periode „bijzonder ingewikkeld”, meldt het bedrijf. Behalve door de sluiting van het luchtruim na de vulkaanuitbarsting had de luchtvaartindustrie dat jaar ook te lijden van de gevolgen van de ‘Arabische lente’, hevige sneeuwval in Parijs, de Japanse tsunami en een hogere olieprijs.