AFM mag verzekeraars beboeten bij laksheid inzake woekerpolissen

Foto ANP / Lex van Lieshout

Verzekeraars die niet actief proberen klanten met een woekerpolis een beter alternatief te bieden, kunnen een boete krijgen van de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder krijgt de bevoegdheid verzekeraars te dwingen klanten actief te benaderen, zo staat volgens de AFM in een consultatiedocument dat het ministerie van Financiën vandaag publiceert.

De AFM gaat eisen dat alle mensen met een beleggingspolis, zoals de woekerpolis officieel heet, dezelfde behandeling krijgen. Volgens Het Financieele Dagblad moeten deze klanten ten minste twee brieven krijgen en op verschillende tijdstippen worden gebeld om te worden gewezen op betere alternatieven. Verzekeraars krijgen zo niet de ruimte om het woekerdossier te laten rusten.

De nieuwe bevoegdheid staat los van de verschillende claims die zijn ingediend rond woekerpolissen. De organisaties die zich hebben gevormd rond deze claims richten zich vooral op de hoge kosten en de gemiste rendementen tot nu toe. De AFM legt met deze maatregel de nadruk op de situatie in de resterende periode.

Eén verzekeraar ‘teleurstellend’

De “niet-opbouwende beleggingsverzekering” geldt als de ergste vorm van een woekerpolis. Bij dergelijke verzekeringen wordt wel premie betaald maar geen vermogen opgebouwd. Bij een meting in juni bleek nog maar voor 52 procent van die (250.000) klanten een oplossing te zijn gevonden (lees het rapport). De AFM noemde de resultaten toen “zeer teleurstellend”. Tot de slechtste presteerders behoorden ASR en Aegon.

De toezichthouder is nu over de hele linie tevredener.

Twitter avatar AutoriteitFM AFM Rapport Nazorg beleggingsverzekeringen: meer consumenten bereikt door verzekeraars http://t.co/p1zzNhZ7i9

Een verzekeraar blijft volgens de AFM echter teleurstellen.

Deze verzekeraar heeft zijn eigen ambitie bij lange na niet gehaald en loopt ver achter op het gemiddelde percentage beleggingsverzekeringen waar de markt een oplossing voor heeft gevonden.

Het gaat om verzekeraar Reaal, voorheen SNS Reaal. Zoals in het eerdere rapport was aangekondigd begint de AFM nu een tuchtzaak tegen het bedrijf bij de Tuchtraad Financiële Dienstverlening. De procedure daarvoor moet nog worden gestart, zegt een woordvoerder.

Lees verder op NRCQ: Geld verdienen met woekerpolissen, 2.0 en Praktische hulp bij saaie geldkwesties.

    • Laura Klompenhouwer