Afgepeigerde Wüst wil alleen maar slapen na mislukte oogst

De nieuwe aanpak in de ploeg van Marianne Timmer heeft bij Ireen Wüst niet gewerkt.

Ireen Wüst zit kapot na afloop van de 5.000 meter in Calgary. Foto ANP Foto’s JERRY LAMPEN/ANP

Met beide handen steunend op haar bovenbenen beëindigde ze gisteren een martelgang op de Olympic Oval van Calgary. Zo afgepeigerd was Ireen Wüst in geen jaren te zien geweest. „Het liefst wil ik een week lang slapen”, kreunde ze na haar 5 kilometer. „De tank is leeg.”

Na vier opeenvolgende wereldtitels werd Wüst kansloos van de troon gestoten door haar eeuwige rivaal, Martina Sáblíková. De Tsjechische stayer, in topvorm, won haar derde allroundtitel, de eerste sinds 2010.

Een seizoen met een Europese titel, driemaal zilver op de WK afstanden en nu een tweede plaats op het WK allround zou voor haar concurrenten een topjaar zijn. Maar in de wereld van Wüst (28) duidt dat op een mislukte oogst. Een duidelijker signaal kon ze niet krijgen: de aanpak bij Continu heeft niet gewerkt. Vorig jaar, in het laatste seizoen van TVM, werd ze door Reuters uitgeroepen tot internationaal sportvrouw van het jaar, voor tennisster Serena Williams. Dit jaar grossiert ze in zilver. „Nog steeds niet slecht, maar dit is niet de super-Ireen van de afgelopen jaren”, weet ze.

Reden om in paniek te raken heeft Wüst niet, drie jaar voor ‘Pyeongchang’. Daar wil ze een vijfde en een zesde olympische titel halen. Maar na het teleurstellende WK in Calgary beseft ze dat ze snel een werkomgeving moet vinden die beter bij haar past.

Natuurlijk, alles werd anders na Sotsji, na de ontmanteling van de TVM-ploeg, jarenlang haar warme bad. Ze wist niet beter, onder de vleugels van „schaatsvader” Gerard Kemkers. Maar bij Marianne Timmer en Gianni Romme kwam Wüst er al snel achter dat ze de dagelijkse uitdagingen miste die haar bij TVM zo hadden geprikkeld. De trainingsschema’s van Kemkers, met wie ze negen jaar werkte, het sparren met „schaatsbroer” Sven Kramer, met wie ze groot werd in Jong Oranje. Ze vond dat de trainingen bij Continu zo snel klaar waren, vergeleken met TVM.

Daar werd Wüst gaandeweg het seizoen steeds sterker. Dit seizoen vielen de inspanningen haar steeds zwaarder, naarmate de maanden verstreken. „Het was een heel lang en vol seizoen, misschien heb ik te veel wedstrijden gereden. Ik heb ook nog nooit het trainingskamp in december en januari overgeslagen. Maar uiteindelijk ben ik zelf verantwoordelijk. Het is ook absoluut geen weggegooid jaar. Het is een goede leerschool voor volgend jaar”, zei ze.

De situatie waarin ze verkeert gaat ook haar oude coach aan het hart. Vorige maand kreeg Wüst voor het eerst sinds de ontmanteling van de TVM-ploeg een telefoontje van Kemkers, nadat ze had bekendgemaakt op zoek te gaan naar een nieuwe ploeg. „Gerard wilde weten hoe het met mij ging”, zegt Wüst. „Zoals een papa dat doet geeft hij mij advies over wat ik volgend jaar het beste kan doen. We hebben negen jaar samengewerkt, hij is mij dierbaar, we hebben een sterke band. Ik zal de rest van mijn leven wel contact houden met Gerard.”

Kemkers, sinds 1 december in dienst als topsportmanager bij FC Groningen, had bewust geen contact met haar opgenomen. Hij wilde na al die jaren even afstand nemen van het schaatsen en wilde volgens Wüst „niet infiltreren” in de samenwerking tussen haar en haar nieuwe coaches.

Maar Calgary vormde het bewijs dat Wüst nooit in topvorm was. Aan het begin van het seizoen had ze nog woeste plannen voor een aanval op het tien jaar oude wereldrecord op de 1.500 meter van Cindy Klassen (1.51,79), maar was bij lange na niet goed genoeg. Met 1.54,28 werd ze derde, achter Heather Richardson en de ontketende Noorse Ida Njåtun (1.52,71), die het wereldrecord tot minder dan een seconde benaderde.

De kansen van Wüst op een zesde wereldtitel waren al op de eerste dag verkeken. Sáblíková zette met een persoonlijk record op de 3.000 meter (3.55,10) de toon. In een poging in het spoor te blijven van de Tsjechische reed Wüst alles of niets, maar in de ijle lucht van Calgary liep dat belabberd af. Ze leverde ruim vijf seconden in (4.00,34) en was kansloos voor het klassement. „Met een laffe drie kilometer win je niet. Ik heb gevochten voor wat ik waard was, maar drie rondjes voor het einde kwam de man met de hamer. Dit was het hoogst haalbare voor mij. Ik heb alles gegeven.”

Na Calgary zal ze uitzoeken wat haar volgende stap moet zijn. Ze heeft twee opties: aansluiten bij een bestaande ploeg, of een eigen schaatsteam opzetten. Of Kemkers daarbij een rol zal krijgen? Wüst denkt van niet. „Gerard heeft een contract bij FC Groningen. Ik ga na dit weekend kijken wat het beste bij mij past.”

    • Rob Schoof