Wolf nog in Drenthe - gevonden schaap vrijwel zeker door hond doodgebeten

De wolf die gisteren werd gezien in Drenthe is nog steeds in de provincie. Vanochtend werd het roofdier in de gemeente Aa en Hunze gesignaleerd, ten oosten van Assen. Dat meldt de provincie.

Een foto van gisteren, toen de wolf langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen bij Emmen liep. Foto ANP / Jan van der Aa

De wolf die gisteren werd gezien in Drenthe is waarschijnlijk nog steeds in de provincie. Vanochtend werd het roofdier in de gemeente Aa en Hunze gesignaleerd, ten oosten van Assen. Dat meldt de provincie.

Volgens gedeputeerde van de provincie Rein Munniksma (PvdA) wordt ervan uitgegaan dat de wolf nog steeds in het midden van de provincie is. Maar, zo zegt hij, een wolf kan per dag zo’n 200 kilometer afleggen. “En voor zover ik de foto’s kon beoordelen, is het een gezond beest.” Hij is dus moeilijk te volgen.

Gisteren werd de wolf zuidelijker gesignaleerd, ten westen van Emmen. Het is meer dan een eeuw geleden dat er een wolf in Nederland vrij rondliep. Daarvoor heeft het dier altijd in Nederland geleefd.

Doodgebeten schaap gevonden, vrijwel zeker geen verband met wolf

Bij de provincie kwam vandaag een melding binnen van een doodgebeten schaap. Volgens Munniksma is uit eerste onderzoek gebleken dat er vrijwel zeker door toedoen van een hond is, niet door de wolf. Er wordt nog DNA-onderzoek gedaan, zegt hij.

“Het past ook in het beeld dat we hebben. Wolven gaan niet in eerste instantie op schapen af.”

Was het wel een wolf geweest, dan had de eigenaar van het schaap recht op een uitkering via de provincie uit het landelijk Faunafonds. De provincie zei eerder al niet uit te sluiten dat de wolf inderdaad af en toe een schaap zal doden, al eet het beest meestal reeën.

Munniksma:

“Al een tijdje weten we dat er wolven de regio kunnen binnenkomen. Steeds hebben we gezegd: zeggen we tegen iedereen dat er preventieve maatregelen genomen moeten worden of schiet je dan met een kanon op een mug? Dat hebben we niet gedaan. Daarom hebben we besloten om niet moeilijk te doen als er schade blijkt die door een wolf is veroorzaakt.

‘Respecteer de wolf’

Volgens de provincie beweegt de wolf zich rond bossen, maar ook in de buurt van wegen en bebouwing. Omdat het dier niet schuw lijkt en vanwege de frequente waarnemingen, waarschuwt de provincie mensen om bij een ‘ontmoeting’ de wolf te respecteren:

“Neem langzaam afstand. Houd de hond aan de lijn. Als de wolf al te dichtbij komt: luid spreken met gebaren. Loop de wolf niet achterna en voer de wolf niet.”

RTV Drenthe zette eerder de beelden vanuit Nederland van het dier online:

‘Goed voor de provincie’

Munniksma had net zelf in het gebied waar de wolf het laatst is gesignaleerd gewandeld en kwam veel mensen tegen. Of het om veel wolventoeristen ging, dat vindt hij lastig te zeggen:

“Het is natuurlijk ook schitterend weer.”

Hij is als gedeputeerde blij met de komst van de wolf, aangezien die de provincie toch weer aantrekkelijker maakt:

“En het is ook een soort spanning voor mensen, een positieve spanning. Maar de kans dat je hem ziet, blijft beperkt.”

Lees op nrc.nl: De wolf is terug. Maar waarom vertrok hij eigenlijk? In drie minuten bijgepraat.

    • Frank Huiskamp
    • Eva Smal