WK allround: Kramer heeft titel binnen bereik, Wüst kan die vergeten

Sven Kramer gisteren tijdens de 500 meter op het WK allround. Foto ANP/ Jerry Lampen

Sven Kramer heeft het zoals verwacht moeten afleggen tegen zijn Russische concurrent Denis Joeskov op de 1.500 meter, maar hield de schade relatief beperkt en houdt daardoor grote kans op een zevende wereldtitel allround. Joeskov won in 1.42,92, Kramer werd gedeeld derde in 1.44,18. Kramer moet 7,3 seconden goedmaken op de Rus op de afsluitende tien kilometer, maar dat moet voor hem te doen zijn.

Sverre Lunde Pedersen werd tweede op de 1.500 meter in 1.43,99 en staat nu derde in het klassement op ruim acht seconden van Joeskov. Kramer leek achteraf flink te balen van zijn rit, maar vooraf zou hij toch getekend hebben voor het beperkte gat tussen hem en Joeskov.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Sven Kramer heeft zijn zevende titel bij de WK allround in het vizier. http://t.co/8jWYz4t9iz http://t.co/dHVW1xCDEu

Ida Njåtun verrast bij de vrouwen

Niet Heather Richardson, niet Ireen Wüst, maar de Noorse Ida Njåtun heeft de 1.500 meter, de voorlaatste afstand op het WK allround in Calgary, op haar naam geschreven. Haar 1.52,71, een persoonlijk record en ‘maar’ een seconde boven het wereldrecord, was ruim sneller dan de 1.54,24 van Richardson en de 1.54,28 van Wüst. De Nederlandse titelhouder kan prolongatie nu echt uit haar hoofd zetten.

De overwinning van Njåtun deed een beetje denken aan haar wereldbekerrit in Berlijn in 2010. Toen reed ze als 19-jarige volledig uit het niets een tijd die lang de beste was om het sprookje alleen verpest te zien worden door de toen dominante Canadese Christine Nesbitt. Njåtun kon haar eigen toptijd, die ze mede dankzij een zeer sterke tussenronde reed, na de finish niet geloven.

En waar Njåtun uitzinnig van vreugde was, zo zal Wüst voor in ieder geval de tweede keer dit toernooi terneergeslagen het middenterrein van de Olympic Oval in Calgary hebben betreden. Het loopt allemaal verre van lekker bij de Nederlandse recordkampioen. Ze stortte gisteren op de 3.000 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioen is, in en zag haar concurrente Martina Sablíkova afstand nemen. Vandaag reed ze een voor haar doen waardeloze 1.500 meter, toch echt haar afstand en de afstand waarop ze tijdens allroundtoernooien altijd afstand moet nemen van de Tsjechische Sablíkova.

Wüst kansloos voor titel

Sablíkova bleef zelfs dicht bij Wüst en gaat nu met voorsprong de afsluitende 5.000 meter in. Dan zal het gat alleen nog maar groter worden. Wüst zal moeten strijden voor het zilver in Calgary. Richardson gaat nu nog aan de leiding in het klassement, maar zij is een echte sprintster, ze rijdt amper lange afstanden. Haar 3.000 meter, waarop ze ‘maar’ een kleine vijf seconden hoefde toe te geven op specialist Wüst, zal haar hoop hebben gegeven. Toch is de verwachting dat Sáblikova de 5,77 seconden die ze nu achter staat op de Amerikaanse meer dan goed gaat maken. Wüst moet 8,6 seconden goedmaken op Richardson.

“Ik ben zeldzaam moe”, zei Wüst na haar race tegen de NOS:

“Het koppie wil nog wel, maar het lichaam niet meer. Toch ga ik nog één keer proberen alles uit mijn lijf te persen.”

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Ireen Wüst lijkt na de 1.500m kansloos voor de wereldtitel. Het gat met Sábliková is te groot. http://t.co/6628ZxMUdo http://t.co/BWZpVKJBn8
    • Frank Huiskamp