Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tsjetsjeense leider suggereert verband tussen moord Nemtsov en Charlie Hebdo

De moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov hield verband met de Mohammed-cartoons van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Die suggestie deed de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov vandaag in een bericht op zijn Instagramprofiel.

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.
De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Foto EPA/ Alexei Droezjinin

De moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov hield mogelijk verband met de Mohammed-cartoons van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Die suggestie deed de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov vandaag in een bericht op zijn Instagramprofiel. Zaoer Dadajev, die vandaag voor de rechter toegaf betrokken te zijn geweest bij de moord, was volgens Kadyrov een “diepgelovige” man die “net als alle moslims” gechoqueerd was door de cartoons. Nemtsov had de cartoons verdedigd.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Kadyrov suggests Dadayev, “real patriot of Russia,” killed #Nemtsov over support for Charlie Hebdo Mohammed cartoons. http://t.co/vt8U1k9pra

Kadyrov heeft in zijn bericht verder lovende woorden over ex-soldaat Dadajev, volgens hem een “echte Russische patriot” en “een van de meest onbevreesde en moedige soldaten van zijn regiment”. Hij zegt dat “mocht Dadajev schuldig worden bevonden aan moord” dat hij dan een “serieus misdrijf” heeft begaan. Om vervolgens te benadrukken dat dat misdrijf niet tegen Rusland gericht kan zijn, het land “waarvoor hij meerdere jaren zijn leven heeft geriskeerd”.

De Russen die momenteel onderzoek doen naar de moord op Nemtsov zeiden afgelopen week dat ze de mogelijkheid zouden de bekijken dat islamitische militanten hem hadden doodgeschoten omdat hij de cartoons van Charlie Hebdo had verdedigd, schrijft persbureau Reuters.

Aangeklaagd voor moord

Dadajev is een van de vijf mannen die werden aangehouden in het kader van het onderzoek naar de dood van Nemtsov, die op 27 februari op een brug vlak bij het Kremlin in Moskou werd doodgeschoten. Hij en medeverdachte Anzor Goebasjev zijn beiden aangeklaagd voor de moord op Nemtsov. De drie anderen, over wie nog weinig bekend is, is nog niets ten laste gelegd.

Lees ook in NRC Handelsblad: een profiel van Nemtsov: wonderboy voor Jeltsin, vijand van Poetin (€).