Twee keer Nederlands goud op EK indoor: eerst Hassan, daarna ook Schippers

Sifan Hassan met de Nederlandse vlag en de bloemen na haar overwinning op de 1.500 meter tijdens het EK indoor atletiek in Praag. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

De druk en de torenhoge verwachtingen waren blijkbaar geen enkel probleem voor atletes Sifan Hassan en Dafne Schippers: Hassan won eerst als topfavoriete met een straatlengte afstand de 1.500 meter, daarna bewees sprintster Dafne Schippers op de 60 meter waarom ze vorig jaar verkozen werd tot de beste Europese atlete van 2014.

Hassan, geboren in Ethiopië, nam vlak na haar start op de 1.500 meter al afstand, waarna ze haar voorsprong alleen maar uitbouwde. Tijdens het EK outdoor in het Zwitserse Zürich won Hassan in augustus vorig jaar ook al goud.

Schippers won de 60 meter in een tijd van 7,05 seconden, een persoonlijk record. Ze was driehonderdste sneller dan de Britse nummer twee Dina Asher-Smith. De Duitse Verena Sailer won het brons.

Sintnicolaas kan titel niet prolongeren

Het was gisteren al duidelijk dat de Europese titel prolongeren een bijna onmogelijke taak zou worden en vandaag raakte meerkamper Eelco Sintnicolaas hem ook echt kwijt. Op de zevenkamp tijdens het EK indoor in Praag moest hij genoegen nemen met de bronzen medaille. Zijn opvolger als kampioen is de Rus Ilja Sjkoerenjov, de Duitser Arthur Abele pakte het zilver.

In Götebörg twee jaar geleden zorgde Sintnicolaas voor de eerste gouden medaille op een EK indoor sinds 2007, toen zowel hordenloper Gregory Sedoc en middellangeafstandsloper Arnoud Okken goud pakten, maar een tweede titel op rij was al snel uit zicht. Na vier van de zeven onderdelen had de Rus Sjkoerenjov al een straatlengte voorsprong.

Sintnicolaas raakte vandaag tijdens het polsstokhoogspringen, zijn favoriete onderdeel, nog verder achterop bij de Rus. Hij sprong over een tegenvallende 5.20 meter. Hij steeg na dat onderdeel wel van de vierde naar de derde plek en die plek wist hij met een eveneens derde plaats op de afsluitende 1.000 meter veilig te stellen.

Eelco Sintnicolaas na de afsluitende 1.000 meter. Hij verloor zijn Europese titel, maar pakte wel brons.

Eelco Sintnicolaas na de afsluitende 1.000 meter. Hij verloor zijn Europese titel, maar pakte wel brons. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Kupers pakt ook brons

Het brons voor Sintnicolaas was niet het eerste van de dag. Thijmen Kupers, outsider op de 800 meter, eindigde als derde in de finale op die afstand. Het was zijn eerste medaille op een internationaal titeltoernooi, schrijft persbureau ANP. De Pool Marcin Lewandowski won goud, het zilver ging naar de Ier Mark English. Kupers is al viervoudig Nederlands indoorkampioen en eindigde vorig jaar als vijfde in de finale tijdens het WK indoor in Polen.

Gisteren zorgde Maureen Koster voor de eerste medaille voor Nederland in Praag. Ze won brons op de 3.000 meter. Dat was een grote verrassing.

Zij moet nog

Sprintster Dafne Schippers loopt later vandaag de finale op de 60 meter en is de absolute topfavoriet. Aangenomen wordt dat zij voor de tweede gouden medaille voor de Nederlandse atletiekploeg gaat zorgen.

    • Frank Huiskamp