Kramer weer wereldkampioen allround, Wüst onttroond

Sven Kramer in actie op de 5.000 meter van gisteren. Foto AFP/ Derek Leung

Sven Kramer is in het Canadese Calgary voor de zevende keer wereldkampioen allround geworden. De 28-jarige Friese recordkampioen moest zo’n zeven seconden goedmaken op de Rus Denis Joeskov op de afsluitende tien kilometer, en dat deed hij ruimschoots.

Kramer moest in de op een na laatste rit een tijd neerzetten waar Joeskov niet meer aan zou komen. Op zich geen bijzonder lastige taak, aangezien Joeskov in tegenstelling tot Kramer niet bekendstaat als iemand van de lange afstanden. Kramer leek nog enigszins veilig te rijden en kwam uit op een niet bijster spectaculaire 12.56,70. Het was wel meer dan genoeg, zo bleek al rond de helft van de race van Joeskov. De Rus reed 13.12,49.

Kramer pakte eerder het goud op het WK in 2007, 2008, 2009, 2010, 2012 en 2013. Vorig jaar ontbrak hij vanwege een operatie en pakte Koen Verweij de titel. Die kon Verweij na nog geen tien meter al niet meer prolongeren. De punt van zijn schaats kwam in het ijs op de 500 meter, de openingsafstand, en dus was zijn klassement weg. Hij besloot verder ook niet meer te starten.

Wüst onttroond

Een vermoeide Ireen Wüst is niet goed genoeg om een wereldtitel allround te pakken ten koste van een fitte Martina Sablikova, dat is dit weekend gebleken. De 27-jarige Tsjechische Sablikova verzekerde zich op de afsluitende 5.000 meter, ‘haar’ afstand, van haar derde wereldtitel. Die kon haar na de 1.500 meter van eerder vanavond eigenlijk al niet meer ontgaan. Wüst moest zich tevreden stellen met zilver.

En dat was het ook een beetje voor Wüst, ‘zich tevreden stellen’. Meer zat er niet in, zei ze na haar vijf kilometer voor de camera van de NOS. Ze had alles gegeven. Haar 7.03,99 bleef ver achter bij de 6.51,21 van Sablikova, maar was ruim genoeg om het zilver veilig te stellen. Haar voornaamste concurrente daarvoor, de Amerikaanse Heather Richardson, stortte - en dat was toch ook wel verwacht op haar eerste officiële vijf kilometer ooit - volledig in na wat eerste snelle rondjes. Richardson, eigenlijk een sprintster, duikelde van haar eerste plek in het klassement naar de vierde.

Het brons ging naar de Noorse Ida Njatun, die eerder op de avond zo verrassend de 1.500 meter had gewonnen in een toptijd. Ze gaf die verrassing een passend vervolg met een zeer degelijke tijd op de 5.000 meter.

De andere Nederlandse vrouwen, Linda de Vries en Marije Joling, eindigden uiteindelijk respectievelijk als vijfde en zevende in het eindklassement.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Ireen Wüst pakt het zilver op de WK allround. De titel is voor Martina Sábliková. http://t.co/0KmxxIpMVf http://t.co/KJW87SVutS
    • Frank Huiskamp