Politiebonden aan achterban: deel morgen geen bekeuringen uit

De politiebonden ACP, NBP, ANPV en VMHP hebben hun achterban opgeroepen om morgen alleen nog maar boetes uit te delen bij ‘grove schendingen’ van de openbare orde en veiligheid. Onderhandelingen over een nieuwe cao zitten vast.

De politiebonden hebben hun leden opgeroepen om morgen geen bekeuringen uit te delen.
De politiebonden hebben hun leden opgeroepen om morgen geen bekeuringen uit te delen. Foto: ANP/EVERT ELZINGA

De politiebonden ACP, NBP, ANPV en VMHP hebben hun achterban opgeroepen om morgen alleen nog maar boetes uit te delen bij ‘grove schendingen’ van de openbare orde en veiligheid. Onderhandelingen over een nieuwe cao zitten vast.

Minister Opstelten (Justitie) had vandaag tot 18.00 de tijd om een aantal toezeggingen te doen die ‘serieuze onderhandelingen’ mogelijk moeten maken. Volgens de bonden is de minister daar niet in geslaagd:

“Dat is op basis van zijn cao-voorstellen tot nu toe niet mogelijk, want die liggen mijlenver af van het eisenpakket van de gezamenlijke bonden.”

De bonden roepen de achterban daarom op om vanaf 00.00 uur minder scheutig te zijn met bekeuringen; er zullen vooral waarschuwingen worden gegeven. Wie echter misbruik maakt van de coulance van de politie, zal alsnog een bon krijgen. De actie zal een maand duren. Met name de wijkteams worden opgeroepen deel te nemen aan de actie.

De minister had vrijdag al laten weten dat de eisen van de bonden ‘niet reëel zijn’. De bonden eisen na vier jaar op de nullijn gezeten te hebben een loonsverhoging van 3,3 procent. Daarnaast moet er ook een bonus komen voor de reorganisatie waar de politie nu in zit.

De bonnenactie is de eerste van een reeks collectieve acties.