Politie India arresteert 22 mensen na lynchpartij verdachte van verkrachting

Demonstratie in Delhi tegen seksueel tegen vrouwen. Foto ANP/EPA/STR

De Indiase autoriteiten in de deelstaat Nagaland hebben 22 personen gearresteerd wegens betrokkenheid bij de lynchpartij van een man die verdacht werd van verkrachting. De groep is beschuldigd van de aanval op het gevangeniscomplex waar de man vastzat.

De 22 verdachten zijn vandaag aangehouden, zo meldt Reuters. Het 35-jarige slachtoffer, Syed Farid Khan, zat vast in een zwaarbewaakt gevangeniscomplex in Dimapur op verdenking van meervoudige verkrachting van een 19-jarig meisje.

Spanningen tussen bevolkingsgroepen

Een menigte bestaande uit duizenden personen viel afgelopen woensdag het gevangeniscomplex aan. De man, een migrant uit Bangladesh, werd uit zijn cel gehaald en door de menigte gelyncht. Zijn lichaam werd in het openbaar opgehangen. Sinds de lynchpartij hebben de lokale autoriteiten een avondklok ingesteld. Omdat er filmpjes van het incident opdoken is het internetverkeer beperkt.

Daar Khan een moslim was, zijn etnische en religieuze spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nagaland opgelopen. Leden van de Naga-stam beschuldigen migranten uit Bangladesh ervan hun land in te pikken. Nabestaanden van de verdachte beweren dat de politie Khan ten onrechte beschuldigde om moslims uit de deelstaat te verdrijven.

Lees op nrc.nl: Kijken: omstreden docu India’s Daughter over verkrachtingen in India (€)

    • Philippus Zandstra