Verdachte bekent betrokkenheid bij moord op Nemtsov

Politieagenten bewaken de rechtbank in Moskou waar de vijf verdachten van de moord op Nemtsov worden voorgeleid. Foto ANP/EPA/YURI KOCHETKOV

Een van de gisteren aangehouden verdachten heeft zijn betrokkenheid toegegeven bij de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Daarnaast heeft de Russische politie in deze zaak drie nieuwe verdachten aangehouden.

Zaoer Dadajev, die gisteren samen met Anzor Goebasjev werd opgepakt, heeft tegenover de rechter in Moskou toegegeven dat hij betrokken was bij de dood van Nemtsov. Details over zijn exacte betrokkenheid zijn nog niet bekendgemaakt.

Dadajev en Goebasjev - die nog geen bekentenis heeft afgelegd, maar alleen opriep tot een eerlijk proces - zijn beiden aangeklaagd voor de moord op de oppositieleider. Het arrest van alle verdachten is verlengd.

‘Zesde verdachte opgeblazen’

Over de achtergrond van de nieuwe verdachten is niet veel bekend, behalve dat twee gisteravond in Moskou zijn opgepakt. Een van hen is de broer van Goebasjev. Allen zouden ze uit de noordelijke Kaukasus komen.

Interfax meldt verde dat er een zesde verdachte was. Toen de politie in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny hem wilde arresteren bracht hij een granaat tot ontploffing. Hij heeft de explosie niet overleefd.

Volgens de rechter waren er mogelijk nog meer mensen betrokken bij de aanslag.

‘Connectie met Noord-Kaukasus’

Dadajev en Goebasjev werden gisteren gearresteerd in Ingoesjetië, een naast Tsjetsjenië gelegen deelrepubliek van Rusland. Een van hen heeft volgens de chef van de lokale veiligheidsraad tien jaar lang bij de politiemacht in Tsjetsjenië gediend. De andere verdachte werkte voor een privaat beveiligingsbedrijf in Moskou. De Tsjetsjeense autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

Poetin ontkent betrokkenheid

Boris Nemtsov werd op 27 februari nabij het Kremlin doodgeschoten. Diens dood bracht veel teweeg in Rusland; Nemtsov was een fel criticus van het beleid van president Poetin en het vermoeden bestaat dat het Russische regime achter de aanslag zit. Poetin ontkent iedere betrokkenheid en heeft de moord veroordeeld.

Bij een mars ter nagedachtenis aan Nemtsov waren tienduizenden mensen, en ook de begrafenis van Nemtsov werd door duizenden mensen bijgewoond.

    • Philippus Zandstra