Pasta met Tony en cocktails met Don

Foto HH

Mad Men al uitgekeken? Trek gekregen in wild zwijn door Game of Thrones? Blader door het kookboek van de Sopranos en je zit meteen weer tussen Tony en Carmella aan de Sunday Gravy. Of aan de cocktails met Don en Betty. Of heb je meer zin in, hou je vast, Baking Bad?

1. Mad Men

Foto Amazon

Foto Amazon

Voor de kijker: Pech. Geen foto van hoofdrolspeler Don Draper te bekennen. En ook niet van zijn vrouw Betty, die in de serie voortdurend tegen het aanrecht staat te roken. De 21 cocktails in het boek moeten het doen met zwart-witfoto’s.

Voor de koker De koker heeft meer geluk want de auteurs zijn ware speurneuzen, die veel van de bezochte etablissementen uit de serie hebben gelokaliseerd. Zo moesten de dozijnen oesters en martini’s die Roger Sterling voor de voeten van een klant uitkotst, haast wel in de Grand Central Oyster Bar genuttigd zijn. De auteurs peuterden recepten los van onder meer de steak tartare van Sardi’s en de Chicken Kiev in Jimmy’s LaGrange.

2. The Sopranos

Foto Amazon

Foto Amazon

Voor de kijker: De fan is in een klap weer thuis in Newark, New Jersey, waar Tony Soprano zijn biologische en zijn zakelijke familie in toom probeert te houden. In het boek staan fictieve interviews met personages, een onderzoek over Italianen, eten en woede en een toptien van beste eetscènes uit maffiafilms.

Voor de koker: Een volwaardig kookboek, zogenaamd samengesteld door personage Artie Bucco, de jeugdvriend van Tony en chef van het op mysterieuze wijze afgebrande restaurant Vesuvio. Met hoofdstukken over de Zuid-Italiaanse en de Amerikaans-Italiaanse restaurantkeuken en de Italiaans-Amerikaanse familiekeuken. Meteen maken: Sunday Gravy with meatballs, de tomatensaus met gehaktballen.

3. Game of Thrones

Foto Amazon

Foto Amazon

Voor de kijker: Het is vergeefs zoeken naar smakelijke foto’s van hoofdpersoon Jon Snow die een wild zwijn verorbert. Het kookboek lijkt meer bedoeld voor lezers van de boeken van George R.R. Martin, waarop de serie is gebaseerd, dan voor de kijkers. Die boeken staan bol van de eindeloze beschrijvingen van tafels vol bizar eten (denk aan geroosterde zwaan gevuld met paddenstoelen en oesters) en bruiloftsbanketten van 77 gangen. Seriekijkers herkennen weinig in dit boek.

Voor de koker: De twee auteurs deden grondig onderzoek naar de Middeleeuwse keuken. Dat zien we terug in het gebruik van ingrediënten zoals galangal (een soort milde gember) en duif, die vervangen mag worden door eend. Wie eens gek wil doen, maakt slakkensoep, wie op safe speelt, kiest voor de citroenkoekjes waar Sansa Stark uit de serie zo van houdt.

4. Treme

Foto Amazon

Foto Amazon

Voor de kijker: Het kookboek van de serie over de nasleep van orkaan Katrina in New Orleans geeft een goede inkijk. Hoe kregen ze bijvoorbeeld die keukenscènes zo levensecht? Nou, doordat celebritychef Anthony Bourdain toetrad tot het zevenkoppige schrijversteam van de serie. En dat levert weer recepten op als Bayona’s Sweet Potato Brioche en Momofuku’s Poached Eggs with Caviar.

https://www.youtube.com/watch?v=rYk50bDEyRQ

Voor de koker: Voor de gevorderden. Het geeft achtergronden van de beroemde New Orleans kookstijl waarin Spaanse, Indiaanse, Franse, Chinese, Italiaanse, Cubaanse en Afrikaanse invloeden zijn terug te vinden. Dankzij acteur Michiel Huisman, die in de serie speelt, is ook een recept voor de oer-Hollandse rodekool opgenomen. En appeltaart.

5. Breaking Bad

Foto Hachette Books

Foto Hachette Books

Voor de kijker: Walter White kookte toch vooral christal meth? Toch roept het boek heimwee naar de serie op. Ha, daar heb je dat bad vol zoutzuur waar een lijk in lag op te lossen en dat halverwege door het plafond zakte. Kijk, koekjes in de vorm van Walter White met gasmasker en grote witte onderbroek (Mr White’s Tighty Bites). Maar kijk uit, het boek staat vol spoilers.

Voor de koker: Baking Bad bevat recepten die alleen de grootste fans gaan maken. Voor elkaar. Neem de Blue meth crunch, een soort pepermuntsnoep dat met een hamer in stukken moet worden geslagen. Of de eerder genoemde badkuip van witte chocola, gevuld met bloederige drilpudding. Voor wie echt iets te eten zoekt: er zijn nog twee andere officieuze Breaking Bad-kookboeken, met recepten van de fastfoodketen Los Pollos Hermanos.

6. Orange is the New Black

Foto Abrams

Foto Abrams

Voor de kijker: Een kookboek vol bajesvoer uit vrouwengevangenis Litchfield waar sadistische bewaker Pornstache graag in de pannen van gevangeniskok Red pist? Mmmm, niet echt smullen. Maar, zo blijkt, Pornstache eet in zijn vrije tijd oesters met wodka. Zijn collega Bennett gooit ’s ochtends graag wat boerenkool en dadels in de blender. De gevangenen dromen over wat ze gaan eten als ze weer vrij komen. Listig opgelost door de makers van dit boek, dat wel, maar toch ook een beetje vergezocht.

Voor de koker: Er staat genoeg maakbaars in dit boek, maar het blijft een merkwaardig allegaartje van gerechten: van veganistische sushi tot vette kippenvleugels. De rugelach, van de moeder van bezoeker Larry, zouden we zomaar eens kunnen maken, evenals de Poolse pirozhki’s van de gevangeniskok Red.

Van meer series is een kookboek te maken. Zélfs als het over zombies gaat.

    • Nienke Denekamp