Netanyahu lijkt afstand te nemen van tweestatenoplossing

Netanyahu’s belangrijke speech uit 2009 waarin hij het idee opperde van een aparte Palestijnse staat die naast een Israëlische kan bestaan is “niet relevant” in de “huidige realiteit”. Dat heeft de Israëlische premier vandaag verklaard.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Reuters/ Ammar Awad

Netanyahu’s belangrijke speech uit 2009 waarin hij het idee opperde van een aparte Palestijnse staat die naast een Israëlische kan bestaan is “niet relevant” in de “huidige realiteit”. Dat heeft de Israëlische premier vandaag verklaard.

Hij deed dit op een moment dat hij steun zoekt van de Israëlische hardliners in de aanloop naar de verkiezingen van volgende week, maar zou met het daadwerkelijk afstand nemen van een tweestatenoplossing een belangrijk doel van de internationale gemeenschap voor de oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de prullenbak gooien.

De voornaamste reden voor zijn uitspraken is volgens Netanyahu dat hij niet wil dat Israël in de huidige situatie in het Midden-Oosten land afstaat. In een verklaring van zijn Likoedpartij staat dat Netanyahu zei dat geëvacueerd gebied in handen van islamitische extremisten en terreurorganisaties die gesteund worden door Iran zou vallen. “Daarom zullen er geen concessies worden gedaan en terugtrekkingen worden ondernomen”, citeert persbureau AP die verklaring.

Overleg over oplossing levert al jaren niets op

De internationale gemeenschap dringt al tijden aan op een eigen Palestijnse staat in gebieden die door Israël werden ingenomen in de Zesdaagse Oorlog in 1967. In 1993 ondertekenden Israël en de Palestijnen een overeenkomst die de basis moest vormen voor een einde aan het conflict tussen beide. Meerdere keren is er vredesoverleg geweest sindsdien, maar die hebben tot niets geleid. Het meest recente overleg was vorig jaar.

De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd, schrijft AP.