Met Google Earth Pro zweef je als een God boven de wereld

Beeld Google

Er zijn weinig producten van 360 euro die ineens gratis worden. Toch ging het onlangs zo met Google Earth Pro (GEP). Voor de professionele variant van het kaartprogramma diende voorheen de prijs van een nieuwe iPad Air te worden neergeteld, nu kost het helemaal niets. Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan.

De meeste mensen zullen GEP in eerste instantie gebruiken om hun eigen huis op te zoeken en even te kijken wie er staan te roken voor kantoor. Maar er kan veel meer mee. Wetenschappers, zakenlui en hobbyisten weten dat al. De mate van details in de kaarten, satellietfoto’s en driedimensionale beelden is namelijk ongelooflijk groot.

Waarom zou je als consument die pro-versie nemen? Omdat het kan! Het is net als Photoshop gebruiken om je eigen foto’s een beetje op te knappen. Ook al begrijp je maar een fractie van alle mogelijkheden, toch is het leuk om er telkens iets bij te leren. Zo kun je met GEP makkelijk afstanden berekenen, net als oppervlaktes of de omtrek van een locatie. Combineer dat met demografische data, en je weet hoeveel mensen in een wijk wonen voordat je er een winkel opent.

Ook kun je een vlucht over het oppervlak van de maan of Mars maken en de sterrenhemel bekijken. Je kunt alles in hoge resolutie uitprinten, én van je eigen tours hd-video’s maken. Je voelt je direct een soort god, neerkijkend op alle stadjes, dorpjes , bergketentjes en betwiste gebiedjes.

Leuk, maar niet 360-euro-leuk. Geweldig dus dat het nu allemaal voor niks kan. GEP is wel heavy: mijn pc piept en kraakt als ik alle datalagen aan heb staan en een beetje rondvlieg. Maar voor een kaartenliefhebber is dat het waard. En dat terwijl ik maar een fractie van de mogelijkheden gebruik.

Google Earth Pro, gratis te installeren met je e-mailadres en de code GEPFREE

Beoordeling:

****

    • Peter van der Ploeg