Kramer krap aan kop, Wüst voorlopig 3e op WK allround

Sven Kramer aan de start van de 500 meter tijdens de WK allround in de Olympic Oval in Calgary. Foto ANP / Jerry Lampen

Sven Kramer staat na de eerste dag van de WK allround schaatsen aan kop, maar wel met een krappe voorsprong. Titelverdedigster Ireen Wüst staat na twee van de vier afstanden derde.

De tweede schaatsdag van de WK allround in Calgary begint om 18.00 uur (Nederlandse tijd) met de 1500 meter voor vrouwen. De Amerikaanse sprintster Heather Richardson is de verrassende leidster in het klassement. De wereldkampioene op de 500 meter verdedigt op de schaatsmijl een voorsprong op de Tsjechische Martina Sablikova en Wüst.

Wüst zat zaterdag na haar 3000 meter bij de WK allround in Calgary helemaal stuk. Tegenover de de camera van de NOS zei ze:

“Het was zwaarder dan gedacht. Het was alles of niets voor mij. Dit is toch een WK en dat moet je altijd voor de titel gaan. Dat heb ik geprobeerd, maar vooral in mijn laatste twee ronden was het verval groot.”

Met haar tweede tijd (4.00,34) achter de superieure Tsjechische Martina Sablikova (3.55,10) belandde Wüst op de derde plaats in het klassement na de eerste dag. De marges met de verrassende Amerikaanse Heather Richardson (2,53) en Sablikova (1,12) zijn voor de 1500 meter op zondag aanzienlijk.

De 28-jarige Brabantse heeft in Canada de strijd nog niet opgegeven. “Ik heb niets meer te verliezen”, concludeerde de vijfvoudig kampioene. “Ik ga volle bak de 1500 meter in en zie dan wel wat de gevolgen zijn. Ik zal blijven strijden voor elke meter, want er is nog genoeg te winnen.” Linda de Vries staat vijfde in het klassement, Marije Joling is zesde.

Kramer vs. Joeskov

Kramer begint als koploper aan de tweede schaatsdag van de WK allround in Calgary, met een minieme voorsprong van 0,17 seconde op de Rus Denis Joeskov. De zesvoudige kampioen zal de schade tegen de tweevoudige wereldkampioen op de schaatsmijl zo veel mogelijk willen beperken om daarna op de 10.000 meter WK-goud veilig te kunnen stellen.

Na een solide 500 meter (tiende in 36,20) reed de zesvoudige kampioen zaterdag een prima tijd op de 5000 meter, de afstand die hem zo goed ligt. Het gedroomde wereldrecord op de supersnelle Olympic Oval zat er echter niet in: 6.07,49. De 28-jarige Fries, die zijn beste seizoensrace op de vijf kilometer afwerkte, bekende:

“Ik was graag nog wat harder gegaan. De omstandigheden waren echter minder goed dan we hier hadden verwacht en gehoopt. Het ijs was best wel zacht. Voor het schaatsen over langere afstand is dat geen voordeel. Ik had de afgelopen dagen een beter gevoel bij de baan. Maar goed, voor de eerste plaats na de eerste WK-dag had ik vooraf absoluut getekend.”

Kramer bleef op de 500 meter maar 0,03 seconde boven zijn persoonlijke record.

“Ik had stiekem op 36,0 of zelfs een 35-er gehoopt. Maar ik reed geen slechte rit. Alleen de laatste buitenbocht was niet vlekkeloos. Ik wilde niet al te veel risico nemen, waardoor ik wat snelheid verloor. Maar voor een allroundtoernooi was dit een stabiele rit.”

Joeskov reed op de 500 meter de tweede tijd (35,64). De Canadees Denny Morrison was op de kortste afstand verreweg de snelste (34,98). Douwe de Vries reed met 36,63 een dik persoonlijk record. Daarmee belandde de 32-jarige WK-debutant op de twintigste plaats.

Kramer moest op de 5000 meter onder meer een marge van 5,6 seconden goedmaken op Joeskov, één van zijn concurrenten in de jacht op de wereldtitel. Coach Jac Orie kondigde vooraf aan dat zijn vertrouweling op het schema van zijn eigen wereldrecord uit 2007 (6.03,32, in Calgary gereden) zou vertrekken. Al snel bleek echter dat die mondiale toptijd te hoog was gegrepen. Met 6.07,49 greep Kramer niettemin de macht in Canada.

Douwe de Vries is de nummer zeven in het klassement. De onttroonde titelverdediger Koen Verweij is door een valpartij op de 500 meter uitgeschakeld. Hij bleef met de punt van zijn linkerschaats in het ijs steken en staakte daarna meteen de strijd.
(Wedstrijdverslag door persbureau ANP)