Eredivisie: pover Ajax wint nipt van Excelsior, Feyenoord simpel van NAC

Ajacied Anwar El Ghazi tijdens Ajax-Heerenveen in november vorig jaar. Foto ANP/ Olaf Kraak

Vier wedstrijden in de Eredivisie vandaag. Een zeer pover Ajax won thuis van Excelsior, Feyenoord deed dat wat overtuigender tegen NAC Breda, Utrecht verraste AZ en Groningen won van nummer laatst FC Dordrecht. Een overzicht.

Ajax - Excelsior 1-0

Ajax mag het hoofd van Anwar El Ghazi op zijn blote knietjes danken. Dankzij een kopbal van de aanvaller laat in de wedstrijd pakten de Amsterdammers, de nummers twee in de Eredivisie achter koploper PSV, toch drie punten. Maar wat ging het weer eens moeizaam. Tekenend: een deel van het publiek in de Arena (opvallend: het stadion was uitverkocht, maar lang niet iedereen was überhaupt komen opdagen) maakte de goal van El Ghazi al niet meer mee, omdat het naar vroegtijdig naar huis was gegaan.

Ajax had niet geheel verrassend het meeste balbezit tegen de Rotterdamse ploeg, maar echte kansen kwamen er nauwelijks. De eerste serieuze doelpoging van Excelsior, vlak na rust, leverde daarentegen bijna meteen een goal op. Ajax kwam in de 83ste minuut toch goed weg dankzij El Ghazi.

In december ging het ook al zo moeizaam tegen Excelsior, toen in Rotterdam. Ook toen werd er pas in de 83ste minuut gescoord, uitgerekend door verdediger Mike van der Hoorn. Het werd toen echter ook nog 0-2.

Ajax blijft door de overwinning op elf punten achterstand van PSV.

Feyenoord - NAC Breda 3-0

Feyenoord bezet dankzij de overwinning op NAC de derde plek in de Eredivisie. De 3-0 tegen NAC in de eerste wedstrijd na het aangekondigde vertrek van trainer Fred Rutten was al weer de vijfde thuisoverwinning op rij.

De 1-0 kwam van Lex Immers, maar daar moest de doellijntechnologie voor aan te pas komen. Een inzet van Immers bleek wel degelijk de doellijn te zijn gepasseerd voordat NAC-verdediger Ruben Ligeon de bal via de onderkant van de lat weg kopte. Invaller Mitchell te Vrede maakte in de tweede helft de andere twee goals. Te Vrede had sinds oktober niet meer gescoord.

FC Utrecht - AZ 6-2

AZ kon de derde plek heroveren op Feyenoord, maar kreeg in een doelpuntenfestijn dik klop van FC Utrecht in de Galgenwaard. Utrecht scoorde al drie doelpunten in de eerste zeventien minuten via achtereenvolgens Willem Janssen, Mark Diemers en Sébastien Haller (strafschop).

Aron Jóhannsson maakte er vervolgens 3-1 van. Maar daarna scoorden Haller (weer een strafschop), Kristoffer Peterson en Edouard Duplan de vierde, vijfde en zesde voor Utrecht. Via een eigen goal van Utrecht-verdediger Gevero Markiet deed AZ nog wat terug.

Groningen - FC Dordrecht 2-0

Dankzij doelpunten vlak voor het rustsignaal en vlak voor het eindsignaal heeft FC Groningen eindelijk weer eens weten te winnen. Voor de ogen van ruim 21.000 supporters werd het in de Euroborg 2-0 tegen hekkensluiter FC Dordrecht.

Het eerste doelpunt van de Groningers viel in de 44e minuut en kwam op naam van Slowaak Albert Rusnák. De middenvelder die in de winterstop overkwam van Cambuur Leeuwarden gaf in de 90e minuut ook de assist op Tjaronn Chery.

De laatste zege van FC Groningen dateerde van 31 januari. Toen won het van Go Ahead Eagles.

Andere uitslagen

Gisteren en vrijdagavond werden al vijf wedstrijden afgewerkt:
Willem II - FC Twente 2-2
Go Ahead Eagles - PSV 0-3
ADO Den Haag - Heerenveen 0-1
Heracles Almelo - Vitesse 1-1
PEC Zwolle - Cambuur Leeuwarden 6-1

De wedstrijdinformatie komt van persbureau ANP.

    • Frank Huiskamp
    • Eva Smal