FARC en Colombiaanse regering gaan samen landmijnen opruimen

Een Colombiaanse soldaat met een hond van de mijnenopruimingsdienst.
Een Colombiaanse soldaat met een hond van de mijnenopruimingsdienst. Foto AFP / Raul Arboleda

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC gaan samen landmijnen opruimen. Dat hebben de strijdende partijen gisteren afgesproken tijdens de vredesonderhandelingen die al sinds november 2012 worden gevoerd in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Onder de overeenkomst zal de mijnenopruimingsdienst van het Colombiaanse leger werken onder leiding van een team bestaande uit twee regeringsvertegenwoordigers en twee FARC-leden. De Noorse organisatie Folkehjelp zal toezicht houden op de opruiming.

De Cubaanse bemiddelaar Rodolfo Benitez (rechtsmidden) en zijn Noorse collega Dag Halvor Nylander (linksmidden) met de onderhandelende partijen, de voormalig Colombiaanse vicepresident Humberto de la Calle (uiterst links) en de FARC-commandant Ivan Marquez (uiterst links) tijdens de persconferentie in Havana.

De Cubaanse bemiddelaar Rodolfo Benitez (rechtsmidden) en zijn Noorse collega Dag Halvor Nylander (linksmidden) met de onderhandelende partijen, de voormalig Colombiaanse vicepresident Humberto de la Calle (uiterst links) en de FARC-commandant Ivan Marquez (uiterst links) tijdens de persconferentie in Havana. Foto EPA / Alejandro Ernesto

De onderhandelaar namens de regering, de voormalige vicepresident Humberto de la Calle, zei volgens persbureau AP na afloop:

“De overeenkomst om mijnen op te ruimen is een eerste stap, maar wel een hele grote op weg naar vrede.”

Volgens de vertegenwoordiger van de rebellen, Ivan Marquez, helpt de overeenkomst om onontplofte mijnen te verwijderen, volgens hem “explosieven die de dromen hebben weggenomen van duizenden inwoners van ons land”. Volgens cijfers van de Colombiaanse regering hebben landmijnen de afgelopen 15 jaar 11.043 doden en gewonden in het Zuid-Amerikaanse land veroorzaakt, onder wie ruim duizend kinderen.

In eerdere onderhandelingen sloten de regering en de FARC al overeenkomsten over landbouw, politieke vertegenwoordiging en de aanpak van drugshandel. De volgende ronde, die gepland staat voor 17 maart, gaat over schadevergoedingen, het inleveren van wapens en de integratie van rebellen in de Colombiaanse maatschappij.