Drie doden bij aanslag Mali, onder wie een VN-militair

Een luchtfoto van het gebied rond Kidal. Foto MINUSMA / Marco Dormino

Bij een aanval in de Noord-Malinese plaats Kidal zijn vandaag twee burgers en een lid van de VN-vredesmissie Minusma in Mali omgekomen. Dat bevestigt de vredesmissie in een verklaring op Facebook.

De aanval was gericht op het legerkamp van de missie. Volgens Minusma werden zondagochtend dertig raketten en granaten op het kamp afgevuurd. In het kamp raakten acht leden van de VN-missie gewond. Direct na de aanval werd een tegenaanval ingezet.

Een aantal van de projectielen kwam buiten het kamp terecht. Hierdoor vielen naast de twee burgerdoden ook vier gewonden.

Wie achter de aanslag zit, is nog niet bekend. Vrijdagavond werd een een restaurant in de hoofdstad Bamako aangevallen. Daarbij vielen negen gewonden en vijf doden, onder wie een Fransman en een Belgische bewaker van de Europese Unie. Die aanval is opgeëist door Al Mourabitoun, een jihadistengroep gelinkt aan Al-Quaeda.

Uitvalsbasis

Kidal ligt afgelegen in het noordoosten van Mali, circa 1200 kilometer van de hoofdstad Bamako en bijna 300 kilometer ten noordoosten van Gao. In de stad Gao zijn circa 450 Nederlandse militairen in het kader van Minusma gelegerd.

Kidal was tussen het voorjaar van 2012 en begin 2013 een belangrijke uitvalsbasis van de rebellenbeweging MNLA. De organisatie wil een deel van Mali onafhankelijk maken.

    • Eva Smal