In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week: lawines in Afghanistan, high fashion in Parijs, Björk in het MOMA New York, de oudste vrouw ter wereld, Bibi Netanyahu op een cupcake en Indiase woede jegens een verkrachter: Let op: het laatste beeld uit deze serie kan als schokkend worden ervaren.
In het Zuid-Soedanese Nyal, een uithoek van Panyijar County in de deelstaat Unity, is op 23 februari voedsel gedropt door het World Food Programme (WFP). De Sudd, ‘s werelds grootste moerasgebied, beschermt de inwoners van Nyal tegen het verwoestende oorlogsgeweld in Zuid-Soedan, maar sluit hen tegelijkertijd uit van voedsel en medische hulp. Heel Panyijar County, met ongeveer 60.000 inwoners, is afhankelijk van de voedselhulp die aan parachutes uit de hemel neerdaalt.
AFP / Tony Karumba
Provincie Panjshir, Afghanistan, 1 maart. Overlevenden van de lawines die ten noorden van Kabul al meer dan 280 levens hebben geëist, rennen maar de hulpgoederen die door Afghaanse legerhelikopters zijn gebracht. President Ashraf Ghani heeft internationale hulp ingeroepen en ook beloofde hij een noodfonds op te richten voor slachtoffers van het natuurgeweld.
AFP / Shah Marai
Manilla, Filipijnen, 3 maart. Een paar Filipijnse tieners zitten op de overblijfselen van woningen in de krottenwijk waar brand woedde en meer dan 2.000 gezinnen dakloos maakte, zo meldt het Bureau of Fire Protection (BFP) aan het begin van de Fire Prevention Month. Tijdens de zomermaanden is de brandgevaarlijkheid hoger.
EPA / Francis R. Malasig
Villarrica, 750 kilometer ten zuiden van Santiago de Chile, Chili. Na de uitbarsting van vulkaan Villarrica zijn meer dan 4.000 Chilenen geëvacueerd vanwege het risico van overstromingen door het smelten van de sneeuw op en rond de vulkaan.
EPA / Ariel Marinkovinc
Een model toont een creatie uit de Ready to Wear-collectie Herfst/Winter 2015-1016, van de Franse ontwerper Simon Porte Jacquemus tijdens de Paris Fashion Week. Van 3 tot 11 maart wordt de Damescollectie gepresenteerd.
EPA / Yoan Valat
Mexico City, 3 maart. "#Ya me canse, Por eso propongo" is een mensenrechtenbeweging die de afgelopen maanden duizenden anischtkaarten ontving van burgers die van de regering eisen dat het sociale stelsel wordt aangepast. Volgens de mensenrechtenbeweging zullen de komende tijd 8.000 ansichten worden bezorgd bij overheidsambtenaren, de rechtsoverheid, de Raad voor Mensenrechten en politiek partijen.
REUTERS / Edgard Garrido
Gapyeong, Seoul. Zuid-Korea, 3 maart. Zo'n 3800 stellen van over de hele wereld stapten tegelijkertijd in het huwelijksbootje in de Unification Church in het Cheongshim Peace World Centre, die in 1954 werd gesticht door de evangelist en voorganger Moon Sun-myung in Seoul. In 1961 vond er de eerste massale huwelijksceremonie plaats met 33 trouwende stellen.
REUTERS / Kim Hong-Ji
Montreux, Zwitserland, 3 maart. de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakt een wandelingetje na een bilaterale bespreking met zijn Iraanse collega-minister Mohammad Javad Zarif tijdens het nucleaire overleg.
EPA / Jean-Christophe Bott
Londen, Verenigd Koninkrijk, 3 maart. In het Imperial War Museum (IWM) loopt van 5 maart tot 31 augustus de expositie 'Fashion on the Ration - 1940s Street Style', waarin wordt getoond hoe de mode de Tweede Oorlog doorstond en in die periode zelfs floreerde. Op de foto modellen voor het museum in veertiger jaren-kleding.
AFP / Jack Taylor
Het MOMA (Museum of Modern Art) in New York, Verenigde Staten, waar van 8 maart tot 7 juni de expositie 'Björk' wordt gehouden. De tentoonstelling vormt een terugblik op het werk van de IJslandse zangeres en componist Björk en zal bestaan uit audio, video en andere bijdragen die zij heeft geleverd aan de popcultuur. Op de foto enkele kostuums.
EPA / Justin Lane
Tel Aviv, Israël, 3 maart. Elena Atash en Aya Tamam hebben cupcakes gemaakt met een marsepeinen sculptuur van de gezichten van de Israëlische leider van de Arbeidspartij, Isaac Herzog (r), en zijn grootste opponent, de leider van Likoed: minister-president Bibi Netanyahu.
AP / Ariel Schalit
Kathmandu, Nepal, 4 maart. Passagiers lopen weg van het Turkse vliegtuig dat na het landen van de landingsbaan schoof. Volgens luchtvaartwoordvoerders raakte niemand gewond. Volgens een ooggetuige was de paniek wel groot toen de cabine zich na stilstand van het vliegtuig vulde met rook.
AFP / Dikesh Malhotra
Mogadishu, Somalië, 4 maart. Gevluchte Somalische gezinnen duwen een pick-up vol persoonlijke eigendommen uit het vluchtelingenkamp dat die ochtend werd gesloten door Somalische troepen. Honderden gezinnen hadden vervolgens geen onderkomen meer.
REUTERS / Feisal Omar
<b>Foto van de week:</B> "Ik vind het moeilijk me voor te stellen hoe het voor haar is. Als liftbestuurder stuurt ze dagelijks talloze mannen de diepte van de kolenmijn in. Een duister bestaan, dunkt me, al helemaal op het moment dat duidelijk wordt dat sommige van de mannen die je naar beneden gestuurd hebt nooit weer boven de grond zullen komen.” (Vian Paashuis, fotoredactie NRC.)
REUTERS / Baz Ratner
Gori, Georgië, 5 maart. Mensen komen samen bij het geboortehuis van Joseph Stalin ter herdenking van zijn sterfdag: 5 maart 1953.
REUTERS / David Mdzinarishvili
Osake, Japan, 5 maart. Toen Stalin stierf in 1953, was 's werelds oudste mens, Misao Okawa, 55 jaar oud, Zij vierde afgelopen donderdag haar 117e verjaardag in het bejaardenhuis.
REUTERS / Kyodo
Hebron, Westelijke Jordaanoever, Palestina. Een verklede Joodse kolonist staat naast Israëlische militairen op de joodse feestdag Poerim, waarop wordt gevierd dat het Joodse volk werd bevrijd van de Jodenhater Haman, zoals staat beschreven in het boek Esther in de Tenach (de bijbel van het jodendom).
AP / Tsafrir Abayov
Londen, Verenigd Koninkrijk, 5 maart. 'Gift Horse', gemaakt door de Duits-Amerikaanse kunstenaar Hans Haacke, staat op de 'vierde pijler' op Trafalgar Square in Londen. Het bronzen beeld weegt 1700 kilogram en is meer dan 4.5 meter hoog. Het is de tiende keer dat een enorm kunstwerk op de pijler is geplaatst.
REUTERS / Toby Melville
Sivasagar district, deelstaat Assam, India. Volgens Indiase traditie wordt het jaarlijkse Holifeest gevierd op de dag na volle maan in maart. De komst van de lente wordt uitbundig gevierd door elkaar met felgekleurd verfpoeder te versieren en water over elkaar heen te gooien. Ook reiken volwassenen elkaar de hand om vrede te verspreiden.
AFP
Hoe anders is dit gruwelijke beeld uit India, waar op 5 maart een man die vastzat op verdenking van verkrachting door een uitzinnige menigte de gevangenis werd uitgesleept en gelyncht. Deze geweldsexplosie in Dimapur is een uiting van de landelijke woede over de hoge mate waarin Indiase vrouwen slachtoffer worden van seksueel geweld.
AFP / Caisii Mao