30 jaar na We Are the World: plaspauzes en een ruzie over Swahili

Lionel Richie, Daryl Hall, Quincy Jones, Paul Simon en Stevie Wonder tijdens de opnames van We Are the World door USA for Africa. Foto: AP

Het is 30 jaar geleden dat 46 artiesten als USA For Africa We Are the World zongen. De monsterhit met grootheden als Michael Jackson, Lionel Richie en Tina Turner werd in een nacht opgenomen; Rolling Stone maakte een reconstructie aan de hand van die knusse clip in de studio.

“Laat je ego bij de deur.” zo staat er bij de ingang van de studio van producer Quincy Jones in Los Angeles. Het is 28 januari 1985. De datum is expres gekozen: diezelfde avond worden namelijk ook de AMA’s uitgereikt. Iedere naam die er op dat moment toe doet in de Amerikaanse muziekbranche is dan al in LA en Jones heeft exact één nacht om We Are the World op te nemen. Een paar weken eerder heeft Bob Geldof met Band Aid al iets dergelijks gedaan:

Het goede doel deze keer: Ethiopië, dat op dat moment is getroffen door een enorme hongersnood. De single zal in de VS liefst 8 miljoen keer worden verkocht, wereldwijd zou er zelfs sprake zijn van 20 miljoen exemplaren. Opbrengst: 75 miljoen dollar, and still counting.

1985 weer tot leven gebracht

Die nacht zullen er 46 (!) artiesten opdraven. De meesten arriveren in limousines met hun eigen bewaking, een enkeling in een pickup-truck (Bruce Springsteen natuurlijk). In een gedetailleerde beschrijving van die knusse clip in de studio heeft Rolling Stone de opnames van minuut tot minuut beschreven. Achter ieder shot zit namelijk een verhaal verborgen, en daarmee brengt de reconstructie popjaar 1985 weer tot leven.

willi moing-gu

Om maar een anekdote te noemen: de blinde Ray Charles die nodig naar het toilet moet en vraagt of iemand ‘m kan begeleiden. Geen probleem, aldus de eveneens blinde Stevie Wonder, die hem aan zijn hand meeneemt. Of Michael Jackson die via zijn stem beelden van stervende kinderen doet opdoemen bij zijn zusje Janet. Of de ruzie over een zanglijn die beledigend kon zijn voor Afrikanen waarna Stevie Wonder een vriend belt voor iets in het Swahili, maar de zin ‘willi moing-gu’ doet het ook niet goed. En jongens, kan Bob Dylan eens verstaanbaar zingen?

Dat het die nacht uiteindelijk toch lukt is een mirakel, zo blijkt uit deze zeer uitgebreide reconstructie van Rolling Stone.

    • Philippus Zandstra