Zwaar luchttransport voor VN-missie in Mali via Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven vormt de komende maanden de spil voor zwaar luchttransport naar de missie van de Verenigde Naties in Mali. Het eerste grote C-17-transportvliegtuig is vandaag vertrokken uit Eindhoven naar de Malinese hoofdstad Bamako. In het toestel worden goederen vervoerd voor zowel de Nederlandse als de Estse, Finse, Letse, en Zweedse missies.

Transport- en vrachtvliegtuigen op het militaire vliegveld van Eindhoven. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Vliegbasis Eindhoven vormt de komende maanden de spil voor zwaar luchttransport naar verschillende missies van de Verenigde Naties in Mali. Het eerste grote C-17-transportvliegtuig is vandaag vertrokken uit Eindhoven naar de Malinese hoofdstad Bamako. In het toestel worden goederen vervoerd voor zowel de Nederlandse als de Estse, Finse, Letse, en Zweedse missies, meldt Defensie.

Ook Noorwegen gaat via Eindhoven spullen vervoeren. De transportvliegtuigen vliegen in ieder geval tot het einde van het jaar om de drie weken volgeladen met persoonlijke uitrusting, reserveonderdelen en voeding richting Bamako. De Nederlandse goederen worden van daaruit naar Gao gebracht, waar de Nederlandse hoofdmacht zit.

Eindhoven wordt gebruikt als vertrekpunt uit Europa, omdat de stad volgens Defensie een gunstigste ligging heeft ten opzichte van de andere partners, Mali en Hongarije. In dat land staan de C-17-toestellen gestationeerd.

De C-17 is een van de drie transportvliegtuigen die Nederland en elf andere landen gezamenlijk aankochten. Elk land heeft een aantal vlieguren per jaar tot zijn beschikking. Nederland is met 500 uur een van de grootste afnemers.

    • Laura Klompenhouwer