Wolf keert na ruim een eeuw terug in Nederland

Na meer dan honderd jaar afwezigheid is de wolf terug in Nederland. Dat stelt althans wolvenkenner Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland, die spreekt van een “historische dag”. Het dier werd gezien en gefotografeerd langs de N381, ter hoogte van het Drentse dorp Noord-Sleen.

Volgens Linnartz is er geen twijfel mogelijk bij het zien van de foto’s, zo laat hij aan persbureau ANP weten. “Dit is de eerste in ons land met goed bewijs”, zo stelt hij. Bovendien zwierf er de afgelopen dagen al een wolf net over de grens met Duitsland, niet ver van Noord-Sleen.

Twitter avatar Natuurmonument Natuurmonumenten Prachtig nieuws! De eerste wolf is Nederland binnen gelopen! Foto: J. van der Aa #Drenthe http://t.co/GsOu3WXN0g http://t.co/g6fFWUyGZq

Ook onze wetenschapsredacteur Lucas Brouwers acht de kans groot dat het om een heuse wolf gaat, zo stelt hij na het zien van de foto’s:

“Hij ziet er best wolvig uit. Vooral door die dikke staart en omdat het zo’n groot beest is. En de kleur van de vacht ook wel.”

Het is voor het eerst in lange tijd dat er weer een levende wolf in Nederland is gezien. Maar hoe lang, dat is volgens Brouwers niet precies duidelijk. Volgens Linnartz is de laatste meer zeker 150 jaar geleden, terwijl Natuurmonumenten stelt dat de laatste wolf in 1897 werd waargenomen in het Brabantse Heeze.

De dode wolf van Luttelgeest

Enkele jaren geleden deed het gerucht ook al de ronde dat er een wolf rondliep bij Duiven. Omdat het beeldmateriaal te vaag was, hield men het toen op een waarschijnlijkheid van 95 procent. In 2013 werd in Luttelgeest in Flevoland een dode wolf gevonden. Het vermoeden is dat die wolf al dood was en daar is neergelegd.

Het dorp waar de wolf vandaag werd gezien:

    • Joost Pijpker