Windmolens in de nacht, wfff, wfff

18 maart zijn verkiezingen voor Provinciale Staten. Wij bezoeken de 12 provincies, om te horen wat de zorgen van kiezers zijn. In Zuid-Holland gaan die over geluidsoverlast.

Het Wapen van Nieuw-Beijerland was vanmiddag eigenlijk niet geopend, maar voor een gesprek over de bouw van vijf gigantische windmolens naast zijn huis en hotel maakt eigenaar Jan van den Berg graag een uitzondering. „Ik ben pislink.”

Onlangs besloten Provinciale Staten van Zuid-Holland niet langer te wachten tot de gemeente Korendijk in de Hoeksche Waard een locatie voor de bijna tweehonderd meter hoge windmolens aanwees, maar zelf het heft in handen te nemen. „De provincie is geïrriteerd over de houding van de gemeente. Daarvan zijn wij als bewoners de dupe”, zegt Renée Ruisch van de Stichting tegen Windturbines aan het Spui. Hoteleigenaar Van den Berg: „Ik verwacht dat het gaat zoals met de gaswinning. Eerst nemen politici een besluit en later zeggen ze dat het ze spijt.”

Windmolens op land zijn een pain in the ass voor provincies. Met het Rijk hebben provincies afgesproken dat ze 6.000 megawatt aan windenergie op land realiseren. Dat is nodig om in 2020 14 procent van de energie in Nederland duurzaam op te wekken. Maar wie wil er zo’n molen in z’n achtertuin?

De afgelopen twee jaar hebben ze in de Hoeksche Waard ontdekt hoe schadelijk de molens kunnen zijn. „Er zijn onderzoeken die verschrikkelijke dingen aan het licht brengen. Van slapeloosheid tot miskramen”, zegt Renée Ruisch.

Bij sommigen doen de effecten zich nog vóór de bouw gelden. „Ik lig nu al wakker van het idee dat die windmolens er straks staan”, zegt Hélène Bouman, die straks op een paar honderd meter van een windmolen woont. Laatst ging ze met vakantie naar Zeeland, om in een bungalowpark met een windturbine in de buurt te ervaren hoe het is. Verschrikkelijk. „Wffff. Wffff.”

Ook Diane Bas, moeder van drie kinderen, slaapt nu al slecht. „Ik ben helemaal geen overgevoelige zeurpiet. Maar je hoort de hele nacht een zoevend rotgeluid. Dat weet ik, want ik was laatst een weekeindje met vriendinnen in Zeeland. Ik werd daar ontzettend nerveus van.”

Het woongenot daalt, kortom. Renée Ruisch: „Ze worden hoger dan de Euromast.” Enkele woningen zijn onlangs voor vele tienduizenden euro’s minder getaxeerd. Diane Bas: „Je kunt hier nooit meer meer weg.” Renée Ruisch: „Wij zijn niet tegen windmolens in de Hoeksche Waard. Maar waarom moeten ze uitgerekend dichtbij mensen komen? Is de natuur belangrijker dan de mensen?”

De provincie vindt het eigen besluit best verstandig. „De indruk wordt weleens gewekt dat wij als provincie blind doordrammen. Die indruk is niet juist”, zegt gedeputeerde Govert Veldhuijzen (CDA). „De windmolens komen op vierhonderd tot vijfhonderd meter afstand van de woningen. Wij houden ons netjes aan de normen.”

Dat zowat alle omwonenden bezwaar hebben en er bijna duizend zienswijzen zijn ingediend, doet aan de zorgvuldigheid van het beleid niets af, vindt hij. „Draagvlak is geen bepalend criterium. Als we overal rekening zouden moeten houden met het draagvlak ter plaatse, dan halen we doelstellingen voor duurzame energie niet.”