Wachten tot het misloopt

Ook zonder de ECB zou de lange rente laag zijn. Een vuistregel legt de evenwichtsrente rond de nominale economische groei. Draghi denkt dat die in 2015 iets van 1,5 procent zal zijn. Laag dus. Toch dreigt de ECB de markt te verstoren. De financiële markt, maar ook de reële economie. Investeerders leggen hun plannen immers langs de meetlat van het rendement op een staatslening. Stijgt het verwachte rendement van hun plannen voldoende boven deze risicovrije opbrengst uit, dan zijn de wilde dromen een gok waard. Maar als de ECB de lange rente steeds lager duwt, dreigt de vergelijking wel erg makkelijk te worden. Projecten die onder normale omstandigheden al lang dood en begraven zouden zijn, lijken dan toch levensvatbaar. Denk bijvoorbeeld aan fusies en overnames. Tot het misloopt. En de huidige relatieve aantrekkelijkheid alsnog op een absolute mislukking uitdraait.