Vluchten in aandelen

De aankondiging van het opkoopprogramma van de ECB was destijds al genoeg om de kapitaalmarktrentes in de eurozone te laten dalen tot ongekend lage niveaus. Sinds die tijd zijn de reële rendementen op staatsleningen negatief geworden en ‘vluchten’ beleggers in risicovollere beleggingen zoals vastgoed en aandelen. Hierdoor behaalde de brede MSCI Europa-index dit jaar al een ongekend rendement van 15,25 procent. Er is dan ook geen twijfel dat de ECB met haar opkoopprogramma de markt verstoort en dat is ook precies haar bedoeling. Met haar ruime monetaire beleid tracht zij de Europese economie aan te jagen. Die lijkt zich ook te herstellen. De lage wisselkoers van de euro helpt daarbij. Het was dan ook niet zonder enig gevoel van triomf dat de ECB haar groeiverwachtingen voor de eurozone naar boven bijstelde. Een nieuwe dag breekt aan voor Europa, maar zonder hervormingen kan het een ‘valse’ dageraad blijken te zijn.