Verweij onderuit, Kramer 10e, Wüst 3e op 500 meter WK allround

Regerend wereldkampioen Koen Verweij is onderuitgegaan op de 500 meter bij de WK allround in het Canadese Calgary. Hij is nu uitgeschakeld. Titelverdedigster Ireen Wüst eindigde bij de vrouwen op de derde plaats op de 500 meter.

Koen Verweij na zijn val op het ijs aan de start op de 500 meter. Foto ANP / Jerry Lampen

Regerend wereldkampioen Koen Verweij is onderuitgegaan op de 500 meter bij het WK allround in het Canadese Calgary. Titelfavoriet Sven Kramer kwam niet verder dan de tiende tijd. De zesvoudige kampioen eindigde in een tijd van 36,20. Titelverdedigster Ireen Wüst eindigde bij de vrouwen op de derde plaats op de 500 meter. De 28-jarige Brabantse reed een tijd van 38,73 seconden.

Verweij gold als de grote concurrent van Kramer, maar hij kwam kort na de start ten val. Hij bleef met de punt van zijn linkerschaats in het ijs steken en staakte daarna meteen de strijd. Hij is nu uitgeschakeld.

De Rus Denis Joeskov werd met een tijd van 35,64 tweede. De Canadees Denny Morrison was verreweg de snelste met een tijd van 34,98.

Wüst na Richardson, Christ

Wüst gaf kort na de start te veel toe op Heather Richardson. De Amerikaanse zegevierde in 37,11. De Canadese Kali Christ werd tweede met een tijd van 38,67.

Marije Joling eindigde met een persoonlijk record van 39,24 op de elfde plek. Linda de Vries reed met een tijd van 39,26 eveneens een persoonlijke toptijd. Daarmee belandde de nummer drie van het EK op de dertiende plaats.

(Wedstrijdverslag door persbureau ANP)

    • Laura Klompenhouwer