‘V&D liet huuraffaire onnodig escaleren’

Een half uur. Zo lang – of liever gezegd: kort – duurde het uiteindelijk voordat de ruim vijftig eigenaren van alle V&D-panden op één lijn zaten om een financiële oplossing te bedenken om de warenhuisketen te redden.

Dat zegt advocaat Jesse Zijlma van de grootste verhuurder van V&D, IEF Capital, tegen deze krant. Oftewel: V&D heeft het conflict met zijn winkeleigenaren onnodig laten escaleren.

Wekenlang was onzeker of V&D kon blijven voortbestaan. Op dwingende toon deelde V&D zijn verhuurders in januari schriftelijk mee dat het vier maanden lang geen huur voor zijn 63 filialen zou betalen en de huur daarna met eenderde zou verlagen.

Tijdens daarop volgende gesprekken weigerde V&D in te binden. Dit resulteerde in een kort geding: op 3 februari troffen partijen elkaar voor de rechter. Die moest het conflict maar beslechten. Maar al een dag na het kort geding waren de kemphanen alweer met elkaar in gesprek. „Toen bleek hoe groot het probleem werkelijk was”, aldus advocaat Zijlma. „Namelijk: dat het best meeviel.” V&D had 24 miljoen euro nodig van de verhuurders. Met dat geld – en nieuw kapitaal van eigenaar Sun Capital en de banken – zou V&D voorlopig gered zijn.

„Uiteindelijk was de oplossing niet heel ingewikkeld”, constateert Zijlma. Hij stelde in het weekend na het kort geding een overeenkomst op waar zowel de verhuurders als V&D mee konden leven. „Binnen een half uur hadden we de vijftig verhuurders op één lijn.” De maandag daarop presenteerde V&D een reddingsplan.

De verhuurders zijn akkoord met een lagere huur voor het komende half jaar mits V&D aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ondertussen onderhandelen ze op individuele basis met V&D over structureel lagere huurkosten. Die gesprekken lopen nog.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam