Twee verdachten opgepakt voor moord op Nemtsov

Een portret van Nemtsov wordt opgehouden tijdens een herdenkingsmars, vorige week zondag in Moskou. Foto EPA / Sergej Ilnitski

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft twee verdachten opgepakt voor de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Dat heeft het hoofd van de dienst, Aleksandr Bortnikov, vandaag aan Russische media laten weten. De FSB maakte enkele dagen geleden al bekend een handvol verdachten op het oog te hebben.

Update 17.00: De twee mannen worden verdacht van de voorbereiding en uitvoering van de moord op Nemtsov, liet het onderzoeksteam dat de aanslag onderzoekt vanmiddag weten. Ook hun namen zijn nu bekend: Anzor Goebasjev en Zaoer Dadajev. Vermoedelijk komen zij uit de noordelijke Kaukasus. Justitie moet zondag besluiten of ze in hechtenis blijven.

Nemtsov werd vorige week in het centrum van Moskou om het leven gebracht. Hij liep op dat moment vlak bij het Kremlin, samen met zijn vriendin Anna Doeritskaja, een Oekraïens model.

Vriendin mogelijk terug voor verhoor

Door de aanhouding is de kans groot dat Doeritskaja nu weer opgeroepen wordt om terug te keren naar Rusland om te helpen bij het onderzoek naar de moord. Dat vermoedt althans haar advocaat, die sprak met het Russische persbureau Interfax. Doeritskaja werd na de moord al meermaals verhoord en liet maandag weten vooral graag naar huis te willen.

Tegenover het Russische televisiestation Dozhd zei ze toen over de moord en de dader of daders:

“Ik wil geen vragen beantwoorden over wat er op de brug is gebeurd. Ik wil hier niet over praten. Ik heb het mentaal heel zwaar en kan er niet meer over praten. Ik zag niets. Ik weet niet waar hij vandaan kwam. Hij kwam van achter me.”

Nemtsov uitgebreid herdacht

De moord op Nemtsov, een criticus van de Russische president Vladimir Poetin, bracht veel teweeg in Rusland. Tienduizenden mensen waren zondag op de been tijdens een treurmars voor de politicus, die vrijdag vanuit een auto werd doodgeschoten. Ook bij de begrafenis op dinsdag waren duizenden mensen op de been.

    • Joost Pijpker