Ik schrijf vanuit de gevangenis: het vrije woord is in gevaar

Mijn naam is Hidayet Karaca. Ik schrijf u deze brief vanuit de gevangenis van Silivri in Istanbul.

Ik ben al 20 jaar directeur van de Turkse tv-zender Samanyolu TV en heb grote zorgen over de toekomst van Turkije. Sinds het corruptieschandaal van 17 december 2013 heeft de regering de rechtsstaat aangepakt op een manier die volledig in strijd is met universele mensenrechten en internationaal recht. Het huidige anti-democratische systeem is door president Erdogan als een ‘project’ gelanceerd. Hij kondigde een ‘heksenjacht’ tegen zijn tegenstanders aan en de rechtspraak werd van top tot teen geherstructureerd. De raad die rechters en officieren van justitie benoemt, de HSYK, heeft de afgelopen zes maanden rechters en aanklagers van belangrijke zaken afgehaald. Alleen al in Istanbul zijn 38 rechtbanken opgeheven en in plaats daarvan zes rechtbanken aangesteld. Nu zijn dus slechts zes rechters verantwoordelijk voor het uitvaardigen van arrestatie- en onderzoeksbevelen.

Op 14 december 2014 werd er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen mij en de hoofdredacteur van de krant Zaman, Ekrem Dumanli, die in zijn krant veel aandacht besteedt aan het corruptieschandaal dat de regering in de doofpot wil stoppen. Later bleek dat ik beschuldigd word van ‘het oprichten en leiden van een terroristische organisatie’.

Tijdens mijn hoorzitting vroeg ik aan de rechter wat voor concreet bewijs hij daarvoor had. Hij kon geen antwoord geven.

Iedereen weet dat mijn arrestatie niets te maken heeft met terrorisme, maar dat zij onderdeel is van de ‘heksenjacht’ die Erdogan aankondigde. Omdat de door de regering aangehaalde bewering „dit zijn geen journalisten, maar terroristen” niemand heeft overtuigd, hebben onder meer de Europese Unie en internationale media de maatregelen van de regering in felle bewoordingen veroordeeld.

Onder het AKP-bewind dat steeds autoritairder wordt, zijn er vrijwel elke dag acties tegen verdedigers van de vrije media en het vrije woord. Zo wordt tegen voormalig presentatrice en journaliste Sedef Kabas tot 5 jaar cel geëist, omdat ze twitterde over het corruptieschandaal. Tegen de Nederlandse journalist Frederike Geerdink wordt tot 5 jaar cel geëist wegens tweets.

Media die weigeren te buigen, krijgen hoge boetes. Samanyolu heeft sinds 17 december 1,85 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen. Alle kritische mediaorganen in Turkije zijn in groot gevaar. De persvrijheid kan alleen overleven als mediaorganisaties, ondanks alle hevige druk, zich achter de democratische waardes scharen.

Ik zal mijn strijd voortzetten, zodat Turkije een democratischer, vrij en leefbaar land wordt, met een grondwet die gebaseerd is op Europese standaarden en waar vrijheid van meningsuiting wordt gerespecteerd.

    • Hidayet Karaca