Tienduizenden demonstreren in Tel Aviv tegen Netanyahu

Tienduizenden Israëliërs hebben vanavond in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Onder het motto ‘Israël wil verandering’ lieten naar schatting 35.000 betogers op het Rabin-plein hun onvrede zien over het beleid van Netanyahu.

Foto AP / Ariel Schalit

Tienduizenden Israëliërs hebben vanavond in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Onder het motto ‘Israël wil verandering’ lieten naar schatting 35.000 betogers op het Rabin-plein hun onvrede zien over het huidige Israëlische beleid, meldt de krant Haaretz. Onze correspondent Derk Walters was erbij.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Schattingen over het aantal aanwezigen bij de anti-Netanyahu-demonstratie lopen uiteen van 10.000 tot 80.000. Ong. 30.000 lijkt aannemelijk.

De belangrijkste spreker van de avond was Meir Dagan, oud-chef van de buitenlandse inlichtingendienst Mossad. Hij haalde hard uit naar Netanyahu. “Israël is vast komen te zitten, het schort aan visie”, zei hij. Het land verkeert volgens Dagan in de ernstigste bestuurscrisis in de geschiedenis. Hij noemde Netanyahu de persoon die Israël “de grootste strategische schade heeft toegebracht”.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Likud van premier Netanyahu reageert op kritische toespraak van oud-inlichtingenchef Dagan: ‘onverantwoordelijk, schadelijk voor veiligheid’
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters De oppositie van oud-Mossad-chef Meir Dagan past in een patroon: wel meer oud-inlichtingenmensen in Israël blijken ineens vredelievend.
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Veteranen van de Yom Kippoer-oorlog (1973) marcheren de demonstratie binnen. Dat is slechte pr voor ‘Mr. Security’ Netanyahu.

De menigte scandeerde “Bibi ga naar huis”. Betogers hopen dat de premier na de parlementsverkiezingen 17 maart naar huis wordt gestuurd.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters De anti-Netanyahu-demonstratie lijkt een succes, te oordelen naar het volle plein. Toch is de kans het grootst dat ‘Bibi’ weer premier wordt

De demonstratie was de grootste tot nu toe in deze verkiezingsperiode. Het initiatief lag echter niet bij een politieke partij, maar bij een organisatie die wil dat de nadruk van het Israëlische beleid komt te liggen op onder meer gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting.

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Volkslied wordt gespeeld op anti-Netanyahu-demonstratie in Tel Aviv. Luid applaus na afloop.
    • Laura Klompenhouwer