Sportweekend: Joeskov versus Kramer in Calgary en Toscane’s witte weggetjes

Verweij, Kramer en Joeskov op het podium van het EK allround in Tsjeljabinsk in januari. ANP-EPA / Maxim Shipenkov

Een heerlijk openingsweekend van het wielerseizoen in Europa was het vorige week met onder meer de Omloop. Vandaag wederom een fraai affiche voor de renners, maar ook de officieuze afsluiting van het schaatsjaar: wie wordt wereldkampioen?

Zekerheidjes Kramer en Wüst zijn er (nu even) niet meer

Schaatsmensen, het is mooi geweest. De blik staat al half op volgend jaar. Waar rijdt Ireen Wüst dan bijvoorbeeld, en onder wiens vleugels? De kenners in de NOS-studio startten afgelopen weekend bij het WK sprint zowaar een lobby om Gerard Kemkers - koud in een nieuw leven als manager van een topsportzorgcentrum bij FC Groningen - al weer terug te halen om hem te herenigen mer ‘s lands succesvolste schaatsster. Beiden doen overigens weinig om dit verhaal een kopje kleiner te maken.

Voor dit seizoen dus alle ogen een laatste maal op de dames en heren op de glijijzers. De olympische baan in Calgary is decor en daaraan koesteren we warme herinneringen:

Enfin, het schaatsen beleeft met het wereldkampioenschap allround dit weekend dus z’n sluitstuk. Althans, waar het gaat om de echte prijzen. Over twee weken is in Erfurt nog de finale van de World Cup maar A) dat heeft voor ons Nederlanders toch maar weinig prestige en B) het is dan al officieel lente en wrijven we reeds in de ogen van de hooikoorts; niet de vereiste ingrediënten voor een weekendje oer-Hollandse schaatsbeleving.

De jaren dat Sven Kramer soeverein titels aaneenreeg lijken voorbij. Op het EK twee maanden terug kwam Koen Verwij al heel dichtbij - hij is op de Olympic Oval titelverdediger - en serieuze concurrentie komt ook van Denis Joeskov. De Rus reed vorige maand bij de WK afstanden in Heerenveen het baanrecord op de sleutelafstand 1.500 meter aan barrels.

Bij de vrouwen is Wüst natuurlijk onze troef. Dat behoeft verder weinig uitleg. Of toch? Zelf heeft ze haar ambities bijgesteld: was dat eerst een wereldrecord op de 1.500, is dat nu überhaupt wereldkampioen worden. Zelf zegt de Brabantse niet in topvorm te verkeren, in tegenstelling tot rivale Martina Sábliková. En dan ligt Heather Richardson ook nog op de loer.

Vandaag vanaf 20.00 uur, morgen uurtje eerder live via de NOS. Lees ook de voorbeschouwing van Rob Schoof in NRC.next (€): Hopen op de magie van Calgary.

De witte wegen

De naam van wielerkoers Strade Bianche klinkt dermate aangenaam in de oren dat je geneigd bent te denken: “Klassieker!” Niks is minder waar, want de koers beleeft vandaag ‘pas’ haar negende editie. Wel heeft de omloop ingrediënten in zich om uit te groeien tot een voorjaarsjuweeltje. Gemene klimmetjes? Check. Fraaie decors voor de tv-kijker? Check. Grote namen? Check. En onverhard parcours? Ook check.

Om het laatstgenoemde even uit te lichten: de koers door Toscane dankt haar naam aan die onverharde stroken. Tien stuks dit jaar, samen goed voor ruim 45 kilometer fietsen over het ‘sterrati’: het blanke, gemalen steen dat zo fraai opstuift onder de tubes. En dat ligt dan tussen startplaats San Gimignano, niet toevallig door UNESCO tot werelderfgoed gebombardeerd, en Siena dat het lastige slotstuk orkestreert binnen de stadsmuren van het middeleeuwse centrum. Wat wil een wielerhart nog meer?

Recon #StradeBianche

Een video die is geplaatst door Niki Terpstra Racing (@nikiterpstra) op

Dan nog even die grote namen. Vorig jaar won wereldkampioen Michael Kwiatkowski, eerder zegevierden onder meer Maxim Iglinskiy, Philippe Gilbert en Fabian Cancellara. Die laatste zelfs al twee keer. Kwiatkowski is er dit jaar niet bij voor prolongatie. Maar Tour-winnaar Vincenzo Nibali bijvoorbeeld wel en zo ook Lars Boom, zolang hun ploeg mag meedoen althans. En wat te denken van een Greg van Avermaet of Alejandro Valverde? Niet mis. Cancellara blijft te koers trouw, alsmede oud-winnaar Moreno Moser.

Speciale aandacht gaat uit naar Niki Terpstra die kopman is voor Quick Step en dit weekend dus geen last heeft van Tom Boonen Stijn Vandenbergh die in de weg rijden. Maar in het bijzonder noemen we Peter Sagan die met z’n nieuwe ploeg Tinkoff-Saxo z’n seizoensouverture in Europa beleeft én Lotto-Jumbo’s Sep Vanmarcke die vorige week ijzersterk was in Omloop het Volk én Kuurne-Brussel-Kuurne.

Vanaf 14.00 uur live op Sporza.

Pezen in Praag

De snelheid zal er flink in moeten zitten tijdens de EK indoor atletiek in de Tsjechische hoofdstad. Geen probleem voor wereldkampioene Dafne Schippers en voormalig Europees kampioen Gregory Sedoc. Let verder ook even op Sifan Hassan die op de EK outdoor in Zürich kampioen werd en meerkampers Eelco Sintnicolaas, die zijn titel verdedigt, en Nadine Broersen (wereldkampioen).

Vanavond 23.36 uur samenvatting op NPO1, morgen belangrijkste nummers live vanaf 14.40uur.

En dan verder nog…

  • De Davis Cup gaat verder met de wereldgroepen waaruit Nederland in september degradeerde. België speelt in Luik tegen titelverdediger Zwitserland dat het zonder Roger Federer moet doen.
  • Maandag speelt Louis van Gaal met Man United thuis tegen Arsenal voor een plekje in de halve finale van de prestigieuze FA Cup; redelijkerwijs de enige prijs die de oud-bondscoach dit seizoen nog kan winnen.
    • Jules Seegers