Rechtshulpverzoek Openbaar Ministerie in zaak-Van Rey

In het corruptieonderzoek naar voormalig VVD-politicus Jos van Rey uit Roermond heeft het Openbaar Ministerie (OM) in 2013 een rechtshulpverzoek gedaan (met een aanvulling in 2014) aan justitie in de Verenigde Staten. De Amerikanen waren nodig voor het Nederlandse onderzoek. Want zo eenvoudig als de papieren dossiers bij Van Rey thuis opgehaald konden worden, zo moeilijk was het om digitaal bij hem binnen te komen.

De autoriteiten in Amerika moesten helpen met het aanbieden van twee beveiligde iPads van Van Rey voor onderzoek bij Apple in Californië. Justitie verzocht ook om uitlevering van de op de servers van Microsoft bewaarde e-mailgegevens van Van Rey, zijn contactenlijst, foto’s en agenda.

Om de Amerikanen zover te krijgen dat ze meewerkten aan het rechtshulpverzoek, heeft het OM de verdenkingen tegen Van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol in tientallen pagina’s onderbouwd met gevonden bewijzen. Dat levert interessante leesstof op. Voor het eerst is aan de hand van justitiële documenten te lezen wat het OM nu eigenlijk op het spoor is. Het rechtshulpverzoek schetst gedetailleerd de dubbelrol die Jos van Rey jarenlang in Roermond speelde. Hieronder enkele passages uit het rechtshulpverzoek.

Het rechtshulpverzoek:

rechtshulpverzoek1

Het aanvullende rechtshulpverzoek:

aanvullendrechtshulpverzoek1

Passage van pagina 30 rechtshulpverzoek:

rechtshulpverzoekpag30

Passage van pagina 32-33 rechtshulpverzoek:

rechtshulpverzoekpag32-33

Passage van pagina 114 rechtshulpverzoek:

aanvullendrechtshulpverzoekp114

Passage van pagina 115-116 rechtshulpverzoek:

aanvullendrechtshulpverzoekp115-116

    • een onzer redacteuren