Eredivisie: PSV wint, ADO en Cambuur verliezen, gelijkspel Heracles-Vitesse

PSV heeft vanavond in Deventer een simpele overwinning geboekt op Go Ahead Eagles. Sc Heerenveen won op bezoek bij ADO Den Haag met 0-1. Diep in blessuretijd heeft Heracles een punt (1-1) behaald tegen Vitesse. PEC Zwolle won met 6-1 van Cambuur.

PSV, koploper van de eredivisie, versloeg de ploeg die strijdt tegen degradatie met 3-0. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. Memphis Depay opende in de Adelaarshorst na 22 minuten de score uit een vrije trap. De aanvaller staat nu op zestien treffers, goed voor een eerste plaats op de lijst met topschutters dit seizoen. Jop van der Linden bracht de bezoekers vervolgens met een eigen doelpunt onbedoeld op 0-2, waarna de Mexicaan Andrés Guardado zijn eerste goal in dienst van PSV maakte.

Twitter avatar GAEagles Go Ahead Eagles Wat een pech voor Van der Linden. Het schot van Brenet gaat via het lichaam van Van der Linden in eigen doel. PSV op 0-2. #GAEpsv
Twitter avatar PSV PSV DOELPUNT PSV! 44e minuut; wat een goal! Een ingestudeerde vrije trap via Memphis en Willems komt bij Guardado en die maakt 0-3! #gaepsv
Twitter avatar GAEagles Go Ahead Eagles Einde wedstrijd. De 1000ste wedstrijd in de Eredivsie werd gewonnen door PSV met 0-3. #GAEpsv

De ploeg van trainer Phillip Cocu voert de ranglijst van de Eredivisie aan met 67 punten uit 26 wedstrijden. Ajax volgt met 53 punten uit 25 wedstrijden. De Amsterdamse club speelt morgen tegen Excelsior. Go Ahead Eagles houdt met 23 punten drie clubs onder zich: Heracles Almelo, NAC Breda en FC Dordrecht.

ADO verliest thuis

Sc Heerenveen won op bezoek bij ADO Den Haag met 0-1. De thuisploeg domineerde het duel en kreeg ook de beste kansen, maar de enige die scoorde was Luciano Slagveer. Hij schoot in de 78e minuut de bal door de benen van doelman Martin Hansen. Dat de winst niet geheel verdiend was, wisten ze bij Heerenveen ook:

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen Luciano Slagveer. ‘Ik speelde niet goed, dan is het wel lekker de winnende te maken.’ #adohee
Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen Een niet geheel verdiende, maar wel een lekkere overwinning! Volgende week zondag spelen we thuis tegen Ajax, aftrap 14:30u. #adohee #heeaja

De beste mogelijkheid voor de thuisploeg voor rust kwam halverwege de eerste helft, juist nadat de supporters in de 23ste minuut een op die leeftijd overleden supporter met een applausminuut hadden geëerd.

Heerenveen verstevigde door de zege zijn plek in de subtop en doet volop mee voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. ADO Den Haag verloor voor het eerst in zes wedstrijden en blijft voorlopig uit de degradatiezorgen.

ADO Den Haag heerste in een wat gezapige eerste helft, met in de beginfase kansen voor Michiel Kramer (kopbal) en Wilson Eduardo (schot). Heerenveen kon daar in de eerste helft geen enkele kans tegenover stellen, maar zag na twintig minuten wel de juist weer fit bevonden Lerin Duarte uitvallen. Hij werd vervangen door Younes Namli.

Ieder een punt

Diep in blessuretijd heeft Heracles een punt (1-1) behaald tegen Vitesse. Invaller Denni Advic maakte in het spannende eredivisieduel de gelijkmaker. In de eerste helft had Vitesse via spits Bertrand Traoré de score geopend.

In de eerste helft speelde Vitesse het beste voetbal. De eerste kans was ook voor Vitesse. Op aangeven van Zakaria Labyad kwam Denys Oliynyk in scoringspositie. Doelman Bram Castro voorkwam het openingsdoelpunt. Na ruim 20 minuten was ook Castro kansloos. Bij een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Heracles kwam de bal voor de voeten van Bertrand Traoré, die van dichtbij binnen tikte.

Twitter avatar MijnVitesse Vitesse ’21 Traore is alert na een fout bij Heracles, bijna een eigen doelpunt maar het is Traore die de bal het laatste tikje geeft: 0-1! #hervit

Heracles begon de tweede helft veelbelovend. Binnen een kwartier waren Weghorst en Bryan Linssen dicht bij de gelijkmaker. Ook daarna probeerde Heracles met veel vechtlust van alles de verdiende gelijkmaker op het scorebord te krijgen. Trainer John Stegeman bracht met Avdic nog een extra aanvaller in. Heracles kreeg kans op kans, maar verzuimde die te benutten. Totdat Avdic er diep in blessuretijd alsnog voor zorgde dat Heracles volkomen verdiend een punt aan het duel overhield.

Twitter avatar HeraclesTweet Heracles Almelo GOOOAAALL Het dak gaat eraf!!! 1-1

Cambuur onderuit

PEC Zwolle won op eigen veld afgetekend met 6-1 van Cambuur. Jesper Drost en Maikel van der Werff zetten PEC voor rust op 2-0. Ryan Thomas en Stef Nijland (strafschop) voerden de score in het tweede bedrijf verder op. Mikhail Rosheuvel deed nog wel wat terug namens de gasten, maar die treffer was voor de statistieken. Te meer omdat Nijland er daarna met twee doelpunten nog 6-1 van maakte.

Twitter avatar SCCambuurLwd SC Cambuur Henk de Jong “We zakten vandaag als team door de ondergrens, behalve Nienhuis”. “1e helft was redelijk, 2e slecht” http://t.co/PZPfT9btjE
Twitter avatar SCCambuurLwd SC Cambuur “Dit moeten we volgende week gaan rechtzetten” aldus Henk de Jong op de persconferentie #peccam #camutr http://t.co/KDSOUkKThW

Cambuur staat door de nederlaag negende op de ranglijst, met 33 punten. Het gat met de zevende plek, die nog recht geeft op de play-offs, is acht punten. PEC is de nummer vijf met 42 punten.

Wedstrijdverslag door persbureau ANP.

    • Laura Klompenhouwer