Pensioenpremies met bijna 2 miljard verlaagd

Staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Jerry Lampen

Nederlanders betalen dit jaar in totaal 1,9 miljard euro minder aan pensioenpremies dan vorig jaar. Daarmee is duidelijk dat de fondsen de lagere pensioenopbouw aan werknemers en werkgevers hebben doorgegeven in de vorm van lagere premies.

Dat blijkt uit onderzoek door De Nederlandsche Bank dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De premieverlaging is iets groter dan het Centraal Planbureau (CPB) eerder raamde.

Zeventig procent betaalt minder pensioen

DNB onderzocht de premies bij 158 pensioenfondsen. Die vertegenwoordigen 89 procent van de actieve deelnemers en 93 procent van het totale premievolume. Bij 70 procent van de actieve deelnemers van de onderzochte fondsen is de premie als percentage van hun pensioengrondslag verlaagd. Bij een kwart van de actieve deelnemers is het premiepercentage gelijk gebleven, bij 6 procent is dit percentage verhoogd. Reden voor het niet verlagen van de premies was onder meer dat de fondsen te maken hadden met een lage dekkingsgraad. (ANP)