Oekraïne: terugtrekking zware wapens bijna gereed

Strijders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk laden mortieren uit in Snizhne. Foto AFP / John MacDougall

Het Oekraïense leger is naar eigen zeggen bezig met de laatste fase van terugtrekking van zware wapens uit het oosten van Oekraïne. De stap, vorige maand afgesproken in een bestandsakkoord met de pro-Russische opstandelingen, volgt op berichten van de rebellen dat zij voortijdig klaar zijn met het terugtrekken van hun zware wapens.

Vicevoorzitter Denis Poesjilin van de Volksraad in Donetsk zei vandaag dat de alle zware wapens nu zijn teruggehaald uit de overeengekomen bufferzone, meldt persdienst AP. Een andere rebellenleider liet weten dat ook sommige mortieren die niet onder de afspraken vallen zijn weggehaald. De claims van beide partijen konden niet direct door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

Update 20.30 uur: De luchthaven van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, in handen van de rebellen, is volgens persbureau ANP bestookt met granaten. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakte melding van vijftig explosies in nog geen anderhalf uur tijd. Het was niet duidelijk wie er achter de aanvallen zat.

Meer waarnemers

Het wankele bestand dat op 14 februari inging wordt voortdurend geschonden. Donderdag viel in de Donbas, ondanks het staakt-het-vuren dat is vastgelegd in de akkoorden van Minsk, opnieuw een dode aan de kant van het Oekraïense leger. Volgens een legerwoordvoerder wordt het bestand in toenemende mate geschonden. Ook de opstandelingen melden herhaalde schendingen van het bestand.

Gisteren werd bekend dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) twee keer zoveel internationale waarnemers gaat sturen om toe te zien op naleving van de wapenstilstand. Het aantal waarnemers wordt verhoogd van 500 naar 1000, zo kwamen Rusland en Oekraïne overeen.

Twitter avatar OSCE OSCE Daily Report by OSCE Monitors #Ukraine: Situation relatively calm, .@OSCE_SMM monitors visit site of Donetsk Airport http://t.co/zPdgue0PrJ

Inmiddels staat de regering in Kiev echter op het punt tienduizenden mannen onder de wapenen te roepen. Het parlement stemde donderdag in met het voorstel van president Petro Porosjenko om de krijgsmacht met eenderde uit te breiden naar 250.000 militairen.

    • Laura Klompenhouwer