Nog minstens een maand bezig met de griep

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem opende een speciale griepafdeling. Patiënten die er liggen, zijn „echt goed ziek”.

Het lijkt een normale verpleegafdeling, maar dat is het niet. Gewoonlijk doet verpleegkundige Mirjam Cok geen mondkapje voor, geen handschoenen aan en hoeft ze geen schort te strikken voordat ze de kamer van een patiënt binnenstapt. Nu wel. Kapje, handschoenen en schort bieden haar bescherming tegen het griepvirus waarmee de patiënten die zij verpleegt, zijn besmet.

Cok werkt op de speciale griepafdeling die ziekenhuis Rijnstate in Arnhem vorige week heeft geopend. Door een oplopend aantal grieppatiënten was een tekort ontstaan aan kamers waar patiënten in afzondering konden worden verpleegd. Rijnstate besloot een aparte vleugel vrij te maken voor alle griepgevallen. „Als patiënten bij elkaar liggen, kunnen we ze de beste zorg geven. We proberen zo ook andere patiënten te beschermen, en ons eigen personeel”, zegt Jildou Smilde, leidinggevende van de afdeling acute opname van Rijnstate.

133 op de 100.000 Nederlanders hebben zich de afgelopen week met griepverschijnselen bij hun huisarts gemeld, volgens het NIVEL, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. NIVEL spreekt van een milde, maar langdurige epidemie. „Uitzonderlijk lang zelfs”, vindt Francois Schellevis, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de VU in Amsterdam en afdelingshoofd bij het NIVEL. „De griep houdt al een week of tien aan.”

In Arnhem liggen nu tien grieppatiënten in afzondering, achter een dichte deur. Op de muur bij de toegang een dispenser met desinfectiemiddel. „Behalve de extra bescherming, is er eigenlijk niks te zien”, zegt woordvoerder Maaike de Ridder. Aparte luchtcirculatie is niet aanwezig, maar ook niet nodig, zegt de woordvoerder. Het griepvirus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. „Die druppeltjes zijn zo zwaar dat ze snel neervallen. Die komen niet in het systeem. Daarom is deze aparte afdeling ook zo’n mooie oplossing.’’

„Hier werken of in een andere vleugel, dat maakt niet zo veel uit’’, vindt Cok. Zij het dat de verpleegkundige meer tijd kwijt is met omkleden. Telkens voordat ze de kamer van een patiënt binnengaat, doet ze een nieuw kapje voor, een nieuw schort om en nieuwe handschoenen aan. Dat heeft er mee te maken dat er twee verschillende griepvirussen zijn – patiënten kunnen dus twee keer griep krijgen. Bovendien liggen er ook mensen bij wie nog moet worden vastgesteld of ze echt griep hebben. De woordvoerder: „Als dat niet zo is, willen we niet dat ze hier worden besmet.”

Wel valt op dat de patiënten ‘echt ziek’ zijn, zegt Cok. Haar collega Smilde: „Ze hebben veel zorg nodig. Het is hard werken.” De grieppatiënten zijn in het ziekenhuis beland omdat ze behalve de griep vaak ook een andere aandoening hebben, waardoor ze zieker worden. Ze hebben bijvoorbeeld last van een hartkwaal of lijden aan een chronische longziekte. Onder hen veel ouderen. Cok: „Je moet deze patiënten heel goed in de gaten houden. Drinken, eten en plassen ze genoeg? Hoe reageren ze op de medicijnen? We letten op alles.”

Bang dat ze zelf ziek wordt, is Cok niet. „Als je je goed ontsmet, rekening houdt met de hygiëne en de voorschriften opvolgt, is er niks aan de hand. Ik heb nog geen griep gehad.” Sommige collega’s zijn wel geveld door de griep. Smilde: „Ook onze mensen krijgen griep, maar niet omdat ze hier werken.” Hoeveel medewerkers een griepprik hebben gehaald, weet de woordvoerder niet. „Zo’n prik is niet verplicht. We zetten geen vinkje achter iemands naam.”

Bezoekers van de afdeling wordt aangeraden voor en na hun bezoek hun handen te desinfecteren bij een van de vele pompjes die in het ziekenhuis hangen, en direct de kliniek te verlaten.

Of ook andere ziekenhuizen aparte griepafdelingen hebben, kan de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet aangeven. Wel meldt ze dat ziekenhuizen de afgelopen maanden soms niet voldoende capaciteit hadden om alle grieppatiënten op te vangen. Ziekenhuizen organiseerden extra bedden en extra personeel of brachten ze patiënten onder in andere klinieken.

Rijnstate houdt de afdeling voorlopig open. De Ridder: „Volgens de arts-microbiologen van ons ziekenhuis zijn we in ieder geval nog deze hele maand bezig met de griep.”

    • Annette Toonen