Opinie

    • Peter van der Ploeg
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Er moet een standbeeld komen voor de Blijdorpkrokodil

Triest nieuws: gisteren werd bekend dat de oudste krokodil van Diergaarde Blijdorp is overleden. De dierentuin denkt dat hij 85 jaar is geworden. De Afrikaanse spitssnuitkrokodil, Hakuna genaamd, is een icoon: als een van de weinige dieren overleefde hij het bombardement op Rotterdam van 1940, zo meldde Radio Rijnmond. Talloze kinderen gooiden dubbeltjes naar zijn kop, maar hij bleef onbewogen – hij was de coolste krokodil en daarmee gelijk een van de weinige bijzondere inwoners van Rotterdam. Eer dit buitengewone reptiel. Hakuna, rust zacht.

Vraagje: Hoe moeilijk is het nou om een vliegtuig vol condooms naar Venezuela te sturen?

Jammer voor de Venezolanen: de rubbers zijn op (zie het artikel in onze bijlage Offline), dus het hele land is aan de periodieke onthouding. Wordt nog lastig kiezen met die missverkiezingen over achttien jaar, want er dreigt een babyboom aan te komen. Maar hoe mooi die Venezolaanse vrouwen ook zijn, de mensheid is niet gebaat bij nóg meer overbevolking.

Stelling: Wie is de mol is van nationaal belang

Het spelprogramma Wie is de mol was ook dit jaar weer een hit. De finale werd door bijna 3,4 miljoen mensen bekeken: aantallen die je verwacht bij belangrijke voetbalwedstrijden. Tekenend voor het belang van WIDM. Gek eigenlijk dat de finale niet zoals die voetbalwedstrijden overal op pleinen in steden werd uitgezonden. Kunnen de Mol-fans (‘molloten’, in de volksmond) best wel aan. Ooit een WIDM’er een fontein zien slopen?

Stelling: R. Kelly verdient het niet te worden vereerd

R. Kelly zingt graag over seks en won daar drie Grammy’s mee. Maar z’n reputatie is minder fris: hij trouwde illegaal met zangeres Aaliyah (hij was 27, zij 15) en werd veelvuldig beschuldigd van het bezit van kinderporno en van seksueel misbruik - zo dook er een video op waarin hij over een minderjarig meisje heenplast. Niet echt een figuur voor wie je een ludieke feestdag bedenkt. Maar welja: in Amsterdamse kroegen wordt volgende week gewoon ‘International R. Kelly Day’ gevierd. Bewaar feestdagen voor mensen die een feestje verdienen.

Stelling: Red FC Twente toch

FC Twente heeft 90 miljoen euro schuld. Iedereen zit weleens krap bij kas na een paar impulsaankopen. De een koopt een lelijke broek, de ander laat z’n stadion uitbouwen. FC Barcelona zit op 300 miljoen euro schuld, Real Madrid op 600 miljoen. Waar hebben we het over? Peanuts. Als we nou allemaal 5 euro neertellen, is die club gered en da’s goed voor het Nederlandse voetbal.

Stelling: Het Boekenbal zuigt

Het Boekenbal is leuk, als je houdt van een hok vol bejaarde pennenlikkers die elkaar dozen vol veren in het achterwerk proppen, swingend als oude berken in een briesje. Het feestje is door pr-club CPNB bedacht, de club die meer boeken wil verkopen omdat ze daar geld mee verdienen. Wie wél wordt uitgenodigd moet zelf z’n drankjes kopen. Behalve recensenten natuurlijk, de enige winnaars van dit feestje. Ga naar huis, pak een wijntje en lees een boek – in stilte.

en Peter van der Ploeg

    • Peter van der Ploeg
    • Merlijn Kerkhof