Sorry voor alle moeders

Katharine Zaleski als moeder
Katharine Zaleski als moeder

Een van de moeilijkste stukken die ik ooit heb geschreven. Zo noemt voormalig media-topvrouw Katharine Zaleski de open brief die ze deze week voor de Amerikaanse zakenwebsite Fortune schreef. In de brief, die binnen enkele uren razend populair was in sociale media, biedt ze haar excuses aan alle moeders aan waar ze mee heeft samengewerkt. Als leidinggevende in de mediasector keek Zaleski op moeders neer. En daar heeft ze nu spijt van.

Zaleski beschrijft hoe ze de samenwerking met een ander bedrijf afkapte omdat de vrouwelijke manager „te veel kinderfoto’s op haar bureau had staan” en hoe ze geërgerd met haar ogen rolde als een moeder niet meeging naar een bedrijfsborrel. Last-minute-vergaderingen hield ze steevast op de late namiddag, als moeders hun kind van de dagopvang moesten halen.

Zaleski kreeg pas spijt toen ze zelf moeder werd en moest kiezen tussen kind en carrière. Ze wilde niet dat haar dochter slachtoffer zou worden van haar werkdrift. „Pas toen had ik door hoe verschrikkelijk ik de afgelopen jaren was”, schrijft ze in de brief.

Inmiddels is Zaleski de baas bij een jong ict-bedrijf dat werk biedt aan hoogopgeleide vrouwen die veel vanuit huis werken en graag flexibele werktijden hebben: voornamelijk moeders.

    • Boris Lemereis