Maleisië blijft tot eind mei zoeken naar verdwenen toestel MH370

Foto: EPA / Azhar Rahim

Als de zoektocht naar de vorig jaar verdwenen Boeing 777 van vlucht MH370 voor eind mei niets heeft opgeleverd, moet er een nieuw plan komen.

Dat zegt de Maleisische minister van Transport Liow Tiong Lai tegen persbureau AP. De minister zegt “voorzichtig optimistisch” te zijn dat het toestel nog wordt gevonden in de zuidelijke Indische oceaan, waar op dit moment nog wordt gezocht.

Op 29 januari heeft de Maleisische regering het verdwijnen van het vliegtuig formeel een ongeluk genoemd. Alle 239 inzittenden worden als overleden beschouwd.

Een jaar na de verdwijning nog geen enkel spoor

Morgen is het een jaar geleden dat het toestel van vlucht MH370 spoorloos van de radar verdween. Maleisië leidt samen met Australië en China het onderzoek naar het verdwenen toestel. Volgende maand ontmoeten de autoriteiten van de drie landen elkaar om de zoektocht te evalueren. Lai:

“Als we eind mei nog steeds niet het vliegtuig hebben gevonden, moeten we terug naar de tekentafel.”

Volgens Lai is 40 procent van het 60.000 vierkante kilometer grote gebied waarop het onderzoek zich concentreert inmiddels uitgekamd. Volgens de laatste berichten zijn er tien nieuwe harde objecten gevonden die onderzocht worden. Eerder gevonden objecten bleken niet gerelateerd aan het verdwenen toestel.

Later vandaag presenteert het onderzoeksteam een tussenrapport over zijn bevindingen. Morgen wordt dat publiek beschikbaar. Lai wilde tegenover AP geen commentaar leveren op het tussenrapport.

Lees ook het achtergrondverhaal van NRC-correspondent Melle Garschagen in NRC Handelsblad (€): Niemand heeft enig idee waar mijn geliefde is

    • Eva de Valk