Kidnapping Mr. Heineken: Anthony Hopkins enige lichtpuntje in ‘waardeloos project’

Een filmbeeld uit de trailer van Kidnapping Mr. Heineken.
Een filmbeeld uit de trailer van Kidnapping Mr. Heineken.

Al een tijdje gaat het gerucht dat er - schande! - groene bierflesjes te zien zijn in Kidnapping Mr. Heineken, een nieuwe speelfilm over de ontvoering van Freddy Heineken. We kunnen melden dat het klopt - terwijl de groene pijpjes in 1982 helemaal niet in Nederland verkocht werden.

De kleur van de flesjes is het minste probleem van de film met Anthony Hopkins als Heineken, die dit weekend in roulatie is gegaan in de VS. De recensies zijn dodelijk, en wie de film ziet begrijpt waarom.

De trailer van Kidnapping Mr. Heineken:

Het bekende verhaal, zoals verteld door Peter R. de Vries in De zaak Heineken, komt in handen van de Zweedse regisseur Daniel Afredson onsamenhangend en ongeloofwaardig over. Het is ondenkbaar dat de slapstickachtige idioten in Kidnapping Mr. Heineken met nonchalant succes een bank zouden beroven en een van de de rijkste mannen ter wereld zouden ontvoeren.

Wat een spannende thriller had kunnen zijn, iets als The Heineken Kidnapping (2012) met Rutger Hauer, is een ‘afzichtelijk misdaaddrama’ geworden, zoals Variety schrijft. De Vries krijgt krediet als mede-scenarioschrijver. Hij kan onmogelijk tevreden zijn met het resultaat.

Entertainment-vakblad Variety laat geen spaan heel van de Hollywoodfilm: “Ongeveer even aantrekkelijk als een oud biertje met sigarettenpeuken erin.” De New York Times: “De les is dat niet iedere misdaad zijn eigen film verdient.”

De film werd in Amsterdam, Antwerpen en New Orleans opgenomen; in die stad krijgen producenten belastingvoordeel wanneer ze er komen filmen. Een Nederlands tintje is de rol van Mark van Eeuwen als ontvoerder Frans Meijer. Hij is de enige met een geloofwaardig Nederlands accent.

Tijdens de eerste vertoning in Los Angeles zaten er vrijdag zeven mensen in de zaal. Eén liep na een uur verveeld weg. De anderen staarden opvallend vaak naar hun telefoons. De film maakte één collectieve lach los: wanneer de nog jonge crimineel Cor van Hout (gespeeld door Jim Sturgiss, van 21) zijn vader een T-shirt geeft. Vader Van Hout heeft bij Heineken gewerkt en noemt zijn oude baas Freddy een vriend. Zijn zoon vertelt hem niet dat hij de miljardair wil ontvoeren, maar geeft zijn vader wel pesterig een shirt met de woorden “I love American beer”. Het sluit aan bij een van de weinige leuke momenten: wanneer een barman suggereert dat de Amerikaanse concurrent Budweiser wel achter de ontvoering zal zitten.

Met Hopkins als de gek wordende Freddy Heineken en Sam Worthington (Avatar) als crimineel mastermind Willem Holleeder zijn er legitieme filmsterren verbonden aan de film. Het is vermakelijk om Hopkins te zien sollen met zijn ontvoerders - met zijn collega-acteurs - wanneer hij om Chinees eten, een goed boek en muziek van Schubert vraagt in zijn geïsoleerde cel. Maar zijn spel doet niet veel meer dan de lacunes in scenario en eindproduct blootleggen.

“De filmmakers konden zijn loon kennelijk betalen”, schrijft recensie-site RogerEbert-com, waar de film één van vijf sterren krijgt. “En dus duikt Hopkins weer eens op in een waardeloos, naar project, om de hele handel naar zijn hand te zetten.”