Hardloopster Koster verrast op EK indoor atletiek, wint brons

Maureen Koster wordt derde op de 3000 meter tijdens het EK atletiek indoor in Tsjechië.
Maureen Koster wordt derde op de 3000 meter tijdens het EK atletiek indoor in Tsjechië. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Atlete Maureen Koster heeft bij de EK indoor atletiek in Praag voor een grote verrassing gezorgd. De hardloopster uit Boskoop liep een tijd van 8.51,64 en won daarmee de bronzen medaille op de 3000 meter. Ze liep net geen persoonlijk record.

Koster koos halverwege de wedstrijd de aanval en sloeg zelfs even een gaatje met de concurrentie. In de slotfase vloeiden krachten weg bij de 22-jarige atlete en gingen de Russin Jelena Korobkina en de Wit-Russische Sviatlana Koedzelitsj haar nog voorbij. Korobkina won het goud in 8.47,62, Koedzelitsj het zilver met 8.48,02.

Koster heeft een goede periode achter de rug. Bij de Europese kampioenschappen veldlopen eindigde ze op de vijfde plaats en in de hal liep ze limieten voor zowel 1500 meter als 3000 meter.

Kupers naar finale

Viervoudig Nederlands kampioen Thijmen Kupers plaatste zich vanmiddag in Praag voor de finale van de 800 meter. De atleet uit Groningen zette zich vanaf de start aan kop en nam meters afstand van zijn concurrenten. In de laatste 100 meter boette Kupers wel aan snelheid in. Vlak voor de finish werd hij ingehaald door de Zweed Andreas Almgren.

Met zijn tweede plaats verzekerde hij zich van een rechtstreekse kwalificatie voor de finale. Kupers noteerde met 1.47,34 tevens zijn beste tijd van deze winter.

Wedstrijdverslag door persdienst ANP.