Grote wond toch dicht met draderig stofje

Grote bloedende wonden kan het lichaam zelf niet dichten. De natuurlijke stolselvorming lukt dan niet meer. Onderzoekers in Seattle hebben een polymeer ontwikkeld dat op de plaats van een wond sneller stolsels laat ontstaan. Bij ratten met slagaderlijke bloedingen decimeert dit stofje polySTAT het bloedverlies (Science Translational Medicine, 4 maart).

Wanneer een bloedvat is beschadigd hechten bloedplaatjes uit het bloed zich meteen massaal aan het bindweefsel van de beschadigde vaatwand en daarna aan elkaar. Die prop wordt vervolgens versterkt door de vorming van een netwerk van fibrine, een stevig draadvormig eiwit. Dit is het resultaat van een zeer ingewikkeld proces dat wordt gereguleerd door tal van stollingsfactoren uit bloed en uit het beschadigde weefsel. Het systeem heeft ook een rem. Dat zorgt ervoor dat er geen stolsels ontstaan die de bloedsomloop elders in het lichaam zouden kunnen verstoppen.

Bij ernstige verwondingen hebben de bloedplaatjes moeite het gat te dichten en lukt de aanleg van het fibrinenetwerk slecht. Tot overmaat van ramp wordt de rem op de stolselvorming verder aangetrokken.

Het door de onderzoekers ontwikkelde polymeer polySTAT helpt hierbij. Het is alleen actief op de plaats waar fibrinevezels ontstaan en het koppelt die vezels, zodat het voor de bloedstelping noodzakelijke netwerk alsnog ontstaat. Bij ratten met een snee in de grote slagader bij het dijbeen bleef het bloedverlies na toediening van het polymeer beperkt tot minder dan 10 procent van dat van onbehandelde ratten. Omdat polySTAT goedkoop, steriel en lang houdbaar is, hopen de onderzoekers dat het weldra tot de standaarduitrusting van ambulances en de eerste hulpuitrusting op het militaire slagveld zal behoren.

    • Huup Dassen