Feyenoord voelde zich ‘gezocht’ na boetes UEFA

Feyenoord vroeg KNVB-voorzitter Michael van Praag of hij kon nagaan of Feyenoord ‘gezocht’ wordt door de UEFA.

Mitchell te Vrede kreeg rood in het Europese duel met AS Roma. Foto Olaf Kraak/ANP

Feyenoord heeft KNVB-voorzitter Michael van Praag gevraagd om bij de Europese voetbalbond UEFA na te gaan of de club bewust ‘gezocht’ wordt bij wanordelijkheden rond wedstrijden. Dat gebeurde door de algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde. Dat zei Van Praag vrijdagmiddag bij een persbijeenkomst in een hotel op Schiphol. Van Praag komt als bestuurslid van de UEFA regelmatig op het hoofdkantoor in het Zwitserse Nyon.

Van Praag – die vrijdag terugkeerde van een trip naar Paraguay waar hij lobbyde voor zijn strijd voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA – zei dat hij aan het begin van dit seizoen werd benaderd. „Eric Gudde heeft mij gebeld of ik niet eens naar de UEFA wilde gaan, want hij vond dat Feyenoord gezocht werd. En dat had te maken met dat als er spreekkoren waren of als er mensen op de trap zaten, wat uit veiligheidsredenen niet mag, de UEFA Feyenoord een beetje zocht. En of ik daar als UEFA-bestuurslid niet eens naar wilde informeren.”

De uitspraken van Van Praag komen op een gevoelig moment. Vorige week donderdag werd de Europa League-wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma een kwartier stilgelegd nadat er voorwerpen – zoals aanstekers en muntjes – op het veld werden gegooid. Bij Feyenoord was er veel woede over het optreden van de jonge Franse scheidsrechter Clément Turpin (32) – aangesteld door de UEFA. Een veelgehoorde complottheorie bij Feyenoord is dat de Europese voetbalbond de wedstrijd bewust wilde laten ontsporen om de club zo te straffen voor de ongeregeldheden in Rome een week eerder.

Feyenoord werd in de afgelopen jaren vaak gestraft door de UEFA voor het wangedrag van supporters. Dit seizoen staat de teller op 80.000 euro – onder meer voor het afsteken van vuurwerk en ongeregeldheden.

Een nieuwe hoge boete volgt waarschijnlijk binnenkort voor het supportersgedrag bij de thuiswedstrijd tegen AS Roma. Op 19 maart moet Feyenoord in een hoorzitting van de UEFA verschijnen. De club moet zich verdedigen voor racistisch gedrag (gooien van een opblaasbanaan, mogelijk gericht tegen een donkere speler), het gooien van voorwerpen en een gebrekkige organisatie.

Van Praag zegt dat hij eerder dit seizoen navraag heeft gedaan bij de UEFA. Van het bewust ‘zoeken’ van Feyenoord is geen sprake. Dat heeft hij Gudde ook laten weten. Feyenoord reageerde vrijdagavond niet op vragen.