Eten als Walter, Don en Piper

Wie het kookboek van de Sopranos ter hand neemt, zit meteen weer tussen Tony en Carmella aan de Sunday Gravy. Ook van andere Amerikaanse series verschenen kookboeken.

Don en Betty Draper ontvangen in Mad Men de collega's voor een dinertje. Foto Hollandse Hoogte

1. MAD MEN

Voor de kijker Wie zich wil vergapen aan de ‘mouthwatering pictures’ van de eerste seizoenen van de stijlvolle jarenzestigserie over de New Yorkse reclamescene heeft pech. Geen foto van hoofdrolspeler Don Draper te bekennen. En ook niet van zijn vrouw Betty, die in de serie voortdurend tegen het smetteloze aanrecht geleund staat te roken. De 21 cocktails in het boek moeten het doen met zwart-witfoto’s.

Voor de koker De koker heeft meer geluk want de auteurs zijn ware speurneuzen, die veel van de bezochte etablissementen uit de serie in New York en ver daarbuiten hebben gelokaliseerd. Zo moesten de dozijnen oesters en martini’s die Roger Sterling voor de voeten van een klant uitbraakte, haast wel in de Grand Central Oyster Bar genuttigd zijn, waar tot de dag van vandaag roodgeblokte tafelkleedjes op tafel liggen. Ook de gerechten die in de serie worden besteld, stonden ooit echt op de kaart. De auteurs peuterden recepten los van onder meer de steak tartare van Sardi’s en de Chicken Kiev in Jimmy’s LaGrange.

Ook wordt aandacht besteed aan de buitenlandse invloeden in de Amerikaanse keuken in deze periode. Kookboekenschrijver Julia Child maakte de Franse keuken toegankelijk en het toetreden van Hawaii tot de VS in 1959 resulteerde onder andere in de hysterische pineapple glazed ham.

2. THE SOPRANOS

Voor de kijker De fan is in een klap weer thuis in Newark, New Jersey, waar de depressieve ‘waste management consultant’ (lees: maffiabaas) Tony Soprano gedurende zes seizoenen zijn biologische en zijn zakelijke familie in toom tracht te houden. In het boek staan fictieve interviews met personages, een onderzoek over Italianen, eten en woede en een toptien van beste eetscènes uit maffiafilms. (‘Leave the gun. Take the cannoli.’)

Voor de koker De seriekok kan zich laven aan een volwaardig kookboek, zogenaamd samengesteld door personage Artie Bucco, de jeugdvriend van Tony en chef van het op mysterieuze wijze afgebrande restaurant Vesuvio. Met hoofdstukken over de Zuid-Italiaanse en de Amerikaans-Italiaanse restaurantkeuken (Quail Sinatra-Style!) en de Italiaans-Amerikaanse familiekeuken. Meteen maken: Sunday Gravy with meatballs, de tomatensaus met gehaktballen.

3. TREME

Voor de kijker Het kookboek van de serie over de nasleep van orkaan Katrina in New Orleans geeft een goede inkijk in de totstandkoming van deze serie van David Simon, die tijdens de opnames tientallen kilo’s aankwam. Hoe kregen ze bijvoorbeeld die keukenscènes zo levensecht? Nou, doordat celebritychef Anthony Bourdain toetrad tot het zevenkoppige schrijversteam van de serie. Hij regelde een brigade edelfigurante met beroemde koks als Susan Spicer en David Chang, die vervolgens recepten voor het boek aanleverden met titels als Bayona’s Sweet Potato Brioche en Momofuku’s Poached Eggs with Caviar.

Voor de koker Het is een prachtig kookboek voor gevorderden dat niet misstaat naast de Ottolenghi-boeken. Het geeft achtergronden van de beroemde (nouveau) New Orleans Cuisine waarin Spaanse, Indiaanse, Franse, Chinese, Italiaanse, Cubaanse en Afrikaanse invloeden zijn terug te vinden. Dankzij de Nederlandse acteur Michiel Huisman, die in de serie een Amsterdammer speelt, is ook een recept voor de oer-Hollandse rodekool opgenomen. En appeltaart.

4. BREAKING BAD

Voor de kijker Musthave voor de fan van deze serie, waarin scheikundeleraar Walter White vooral christal meth kookt. Bladeren in dit kookboek roept heimwee naar de serie op. Ach ja, daar heb je dat ligbad vol zoutzuur waar een lijk in lag op te lossen en dat halverwege door het plafond zakte. Kijk, koekjes in de vorm van Walter White met gasmasker en grote witte onderbroek (Mr White’s Tighty Bites). Maar kijk uit, het boek staat vol spoilers. Veel goeie oneliners uit de serie. ‘Yo Mr. Eggwhite!’

Voor de koker Het boek is een parodie op de serie, zoals ook het onlangs verschenen kookboek Vijftig tinten kip, waarin een dominante kok een kip op vijftig manieren klaarmaakt. Baking Bad bevat recepten die alleen de grootste fans gaan maken. Voor elkaar. Neem de Blue meth crunch, een soort pepermuntsnoep dat met een hamer in stukken moet worden geslagen. ‘Serveer in kleine zakjes.’ Of de eerder genoemde badkuip van witte chocola, gevuld met bloederige drilpudding waarin snoep in de vorm van lichaamsdelen drijft. Voor wie meer gangbare recepten zoekt: er verschenen nog twee andere officieuze Breaking Bad-kookboeken, met recepten van de fastfoodketen Los Pollos Hermanos, die in de serie geregeld te zien is.

5. ORANGE IS THE NEW BLACK

Voor de kijker Iedereen die de belevenissen van Piper Chapman en haar fellow inmates in vrouwengevangenis Litchfield een beetje heeft gevolgd, weet dat sadistische bewaker Pornstache zijn leuter graag boven de pannen van gevangeniskok Red mag hangen. Dus we waren erg benieuwd naar het bajesvoer in dit boek. Wat blijkt: Pornstache eet in zijn vrije tijd oesters met wodka. Zijn collega Bennett gooit ’s ochtends graag wat boerenkool en dadels in de blender voor een smoothie. De gevangenen dromen over wat ze vroeger maakten, of wat ze gaan eten als ze weer vrij komen. Listig opgelost door de makers van dit boek, dat wel, maar toch ook een beetje vergezocht.

Voor de koker De rugelach, Joodse baksels met walnoot en chocola, van de moeder van bezoeker Larry, zouden we zomaar eens kunnen maken, evenals de Poolse pirozhki’s (gevulde deegflapjes) van de gevangeniskokkin Red. Er staat genoeg maakbaars in dit boek, maar het blijft een merkwaardig allegaartje van gerechten: van veganistische sushi tot vette kippenvleugels. Als het de bedoeling was een culinaire dwarsdoorsnede te bieden van de culturen achter de tralies dan is dat in elk geval gelukt.

6. GAME OF THRONES

Voor de kijker In dit fraai uitgegeven boek naar aanleiding van de fantasyserie Game of Thrones is het vergeefs zoeken naar smakelijke foto’s van hoofdpersoon Jon Snow die een wild zwijn verorbert in de eetzaal van The Wall. Het lijkt meer bedoeld voor lezers van de boeken van George R.R. Martin, waarop de serie is gebaseerd, dan voor kijkers van de serie. Die boeken staan bol van de eindeloze beschrijvingen van tafels vol bizar eten (denk aan geroosterde zwaan gevuld met paddenstoelen en oesters). Er zijn lezers die afknappen op de beschrijvingen van een bruiloftsbanket van 77 gangen omdat zo’n maaltijd de actie nogal in de weg zit. Seriekijkers hebben daar minder last van, maar die zullen weinig bekends aantreffen in dit kookboek.

Voor de koker De twee auteurs begonnen een blog waarin ze de recepten uit de boeken van Martin nakookten. Dat leidde al snel tot het onvermijdelijke boek, waarvoor grondig onderzoek werd verricht naar de Middeleeuwse keuken. Dat zien we terug in het gebruik van ingrediënten zoals galangal (een soort milde gember) en duif, die gelukkig vervangen mag worden door eend. Wie eens gek wil doen, maakt slakkensoep, wie op safe speelt, kiest voor de citroenkoekjes waar Sansa Stark uit de serie zo van houdt.

Met medewerking van Katja de Bruin

    • Nienke Denekamp