Eerste relschoppers Feyenoord hebben hun stadionverbod binnen

De fontein die door Feyenoord-aanhangers twee weken geleden werd beschadigd bij de rellen in Rome. Foto EPA / Alessandro di Meo

Een eerste groep Feyenoord-supporters heeft gisteren een stadionverbod gekregen voor de rellen in Rome. In totaal zestien mensen zijn niet langer welkom bij thuis- en uitwedstrijden van Feyenoord, zo schrijft het AD vandaag. Volgens justitie komen daar op termijn nog enkele tientallen stadionverboden bij.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten dat het niet om wettelijke stadionverboden gaat, maar om een initiatief van de club zelf. Het OM heeft de eerste namen van de relschoppers die in Rome werden gearresteerd doorgegeven aan de club en voetbalbond KNVB.

KNVB moet nog besluit nemen

Het verbod dat Feyenoord heeft opgelegd is tijdelijk, zo blijkt uit de brief die de club naar de relschoppers heeft gestuurd en die nu is gepubliceerd op fansite De Feijenoorder. Het is aan de KNVB om een definitief besluit te nemen over een officieel stadionverbod. De maatregel van de club geldt voor een periode van tien weken.

De rellen waarvoor de supporters nu een verbod krijgen vonden twee weken geleden plaats, toen Feyenoord in Rome speelde in het Europa League-duel tegen AS Roma. Naast het gooien van vuurwerk en flessen beschadigden de relschoppers de Barcacciafontein in Rome, een vierhonderd jaar oud bouwwerk in de binnenstad.

    • Joost Pijpker