Een bal om zelf te programmeren

Een computer waarmee je buiten kunt spelen en die je zelfs kunt overgooien! De Hackaball uit Londen leert kinderen programmeren.

Hij is zo groot als een sinaasappel, kan geluid maken, trillen en van kleur veranderen. De Hackaball is bedacht door een groepje ontwerpers uit Londen. Het is eigenlijk een computer die je zelf kan programmeren met behulp van een bijbehorende app op de iPad. Zo kun je de bal op allerlei manieren laten reageren, waardoor iedere keer nieuwe, zelfbedachte spelletjes ontstaan.

Londense kinderen die er al op proef mee mochten spelen, bedachten een spel dat zij ‘de bom’ noemen. Daarbij moet je de groene bal heel voorzichtig aan elkaar doorgeven. Als je dat te wild doet, wordt ie rood, en ben je af.

De bal bestaat uit twee halve bollen van doorschijnend plastic die op elkaar passsen. Een siliconen omhulsel, versierd met gaatjes, houdt de helften bij elkaar.

De Hackaball is nog niet te koop, er zijn alleen nog maar proefmodellen. Om meer van zulke ballen te kunnen produceren willen de bedenkers proberen via internet geld in te zamelen. Ze denken dat ze omgerekend 92.000 euro nodig te hebben. Veel geld, maar als de komende maand heel veel mensen iets geven, dan is dat zo bij elkaar gespaard.

Door zelf hun bal te programmeren leer je in logische stappen te denken. Zoals ook echte programmeurs dat doen als ze een computerspel bedenken. Je kunt het steeds moeilijker maken. Nieuwe programmeermodules komen vrij als je een volgend level bereikt.

    • Sander Voormolen