Écht ziek van de griep

De griepepidemie in Nederland is mild maar langdurig. Al tien weken melden mensen zich met griep bij de huisarts. In ziekenhuis Rijnstate in Arnhem werd vorige week een griepafdeling geopend.

De griepvleugel. Foto’s Merlin Daleman

Het lijkt een normale verpleegafdeling, maar dat is het niet. Gewoonlijk doet verpleegkundige Mirjam Cok geen mondkapje voor, geen handschoenen aan en hoeft ze geen schort te strikken voordat ze de kamer van een patiënt binnenstapt. Nu wel. Kapje, handschoenen en schort bieden haar bescherming tegen het griepvirus waarmee de patiënten zijn besmet.

Cok werkt op de speciale griepafdeling die ziekenhuis Rijnstate in Arnhem vorige week heeft geopend. Door een oplopend aantal grieppatiënten was een tekort ontstaan aan kamers waar patiënten in afzondering konden worden verpleegd. Rijnstate besloot een aparte vleugel vrij te maken voor alle griepgevallen. „Als patiënten bij elkaar liggen, kunnen we ze de beste zorg geven. We proberen zo ook andere patiënten te beschermen, en ons eigen personeel”, zegt Jildou Smilde, leidinggevende van de afdeling acute opname van Rijnstate.

Uitzonderlijk lange epidemie

133 op de 100.000 Nederlanders hebben zich de afgelopen week met griepverschijnselen bij hun huisarts gemeld, volgens het NIVEL, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. NIVEL spreekt van een milde maar langdurige epidemie. „Uitzonderlijk lang zelfs”, vindt Francois Schellevis, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de VU in Amsterdam en afdelingshoofd bij het NIVEL. „De griep houdt al een week of tien aan.”

In Arnhem liggen nu tien grieppatiënten in afzondering, achter een dichte deur met daarop een groen A4-tje erop dat bezoekers zich eerst moeten melden bij de verpleging. Aan de muur bij de toegang hangt een dispenser met desinfectiemiddel. „Behalve de extra bescherming is er eigenlijk niks te zien”, zegt woordvoerder Maaike de Ridder. Aparte luchtcirculatie is niet aanwezig maar ook niet nodig, volgens de woordvoerder. Het griepvirus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. „Die druppeltjes zijn zo zwaar dat ze al snel neervallen. Die komen niet in het systeem. Daarom is deze aparte afdeling ook zo’n mooie oplossing.”

„Hier werken of in een andere vleugel, dat maakt niet zo veel uit”, vindt Cok. De verpleegkundige is alleen meer tijd kwijt met omkleden. Dat heeft ermee te maken dat er twee verschillende griepvirussen zijn – patiënten kunnen dus twee keer griep krijgen. Bovendien worden er ook mensen geplaatst bij wie nog moet worden vastgesteld of ze echt griep hebben. „Als dat niet zo is, wil je niet dat ze hier worden besmet”, zegt de woordvoerder.

Wel valt op dat de patiënten ‘echt ziek’ zijn, zegt Cok. Haar collega Smilde: „Ze hebben veel zorg nodig. Het is hard werken.” De grieppatiënten zijn in het ziekenhuis beland omdat ze behalve griep vaak ook een andere aandoening hebben, waardoor ze zieker worden. Ze hebben bijvoorbeeld last van een hartkwaal of lijden aan een chronische longziekte. Onder hen bevinden zich veel ouderen. Cok: „Je moet goed op deze patiënten letten. Drinken, eten en plassen ze genoeg? Hoe reageren ze op de medicijnen? We houden het allemaal heel goed in de gaten.”

Bang dat ze zelf ziek wordt, is Cok niet. „Ik ben daar niet mee bezig. Als je je goed ontsmet, rekening houdt met de hygiëne en de voorschriften opvolgt, is er niks aan de hand. Ik heb nog geen griep gehad.” Sommige collega’s zijn wel geveld door de griep. Hoeveel medewerkers een griepprik hebben gehaald, weet de woordvoerder niet. „Zo’n prik is niet verplicht. We zetten geen vinkje achter iemands naam.”

Extra bedden en extra personeel

Of ook andere ziekenhuizen aparte griepafdelingen hebben, kan de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet aangeven. Wel meldt ze dat ziekenhuizen de afgelopen maanden soms niet voldoende capaciteit hadden om alle grieppatiënten op te vangen. Ziekenhuizen organiseerden extra bedden en extra personeel of brachten patiënten onder in andere klinieken.

Rijnstate houdt de afdeling voorlopig open. De Ridder: „Volgens de arts-microbiologen van ons ziekenhuis zijn we in ieder geval nog deze hele maand bezig met de griep.”

    • Annette Toonen