Meerdere aanslagen in Maiduguri - zeker vijftig doden

Archieffoto van een verwoeste moskee in Mararaba-Mubi in het noordoosten van Nigeria. De moskee werd gebruikt als basis door schutters van Boko Haram. Foto: EPA / Henry Ikechukwu

De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft drie aanslagen gepleegd op Maiduguri, een strategisch belangrijke stad in het noordoosten van Nigeria.

Rond het middaguur vonden kort na elkaar meerdere explosies plaats. De eerste aanslag, waarbij 18 mensen omkwamen, werd gepleegd door een vrouwelijke zelfmoordterrorist op een vismarkt. Kort daarop vonden 15 mensen de dood bij een explosie op een andere markt. Tot slot gingen er bommen af bij een druk busstation, meldde persbureau AFP. Het is nog niet bekend hoeveel mensen daarbij omkwamen.

Update 17.11: In totaal vonden vijf explosies plaats, schrijft persdienst AP. Daarbij zijn volgens een functionaris 54 doden gevallen en 143 gewonden.

Grootste aanslag sinds mislukte poging Maiduguri in te nemen

Maiduguri is de hoofdstad van de deelstaat Borno en heeft zo’n twee miljoen inwoners. Het ligt midden in het gebied waar Boko Haram sinds vijf jaar dood en verderf zaait. De terreurgroep wil het religieus gemengde noordoosten van Nigeria opbreken en er een eigen islamitische staat oprichten.

De aanslagen van vandaag vormen de grootste aanslagen sinds een mislukte poging van Boko Haram-strijders eind januari om de stad te veroveren. Bij deze strijd kwamen ruim honderd mensen om.

    • Eva de Valk