Dit is de week in zes graphics

Een weekoverzicht aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Forenzen met de trein of met de auto…

Forens jij ook dagelijks naar je werk? En doe je dat met de auto of de trein? Het CBS berekende per gemeente de gemiddelde afstand tot het station en de dichtstbijzijnde oprit van een rijksweg of provinciale weg. Dat verschilt sterk per gemeente. Al ben je in sommige regio’s ver van alles.

Navigeer met de pijltjes door de verschillende kaarten. Specifieke gemeente zoeken? Typ een gemeentenaam in de zoekbalk

…maar niet altijd even uitgerust op het werk

Ook weleens gapend op je werk? Je bent de enige niet. Steeds meer mensen slapen slecht - berekende het CBS in 2013. Opleidingsniveau en inkomen lijken een belangrijke rol te spelen bij je nachtrust, becijferde het statistiekbureau.

Steeds meer mensen in het rood…

Ongeopende blauwe enveloppen en rode cijfers op de bankrekening: vier op de vijf bedrijven hebben werknemers met schulden, blijkt uit onderzoek van Nibud. En dat aantal neemt toe. De schuldensituatie in zes grafieken.

..maar sneakerwinkel FootLocker noteert (goede) zwarte cijfers..

Fresh sneakers vind je bij FootLocker. Het Amerikaanse bedrijf - niet weg te denken uit de winkelstraat in de grote steden - laat al jaren flinke omzetstijgingen zien, waardoor de koers inmiddels op een all time high staat. Maar, de verkopers in scheidsrechteroutfits krijgen sneakers maar niet aan de man vrouw.

…maar de hippebrillenmaker ziet alles nog door een roze bril

Ook onmisbaar uit het straatbeeld als de zon ook maar een beetje schijnt: de hippe zonnebrillen van Ray Ban, Oakley en designmerk Prada. Daar zit één slimme - en vooral hele rijke - Italiaanse zakeman achter: Leonardo Del Vecchio van het bedrijf Luxottica. En dat het goed gaat, is terug te zien in de cijfers.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Een dagje shoppen en de auto parkeren in de straat? Het kan, maar je moet er wel meer geld voor neertellen. 11 van de 28 grootste gemeenten verhogen dit jaar hun parkeertarieven, blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland. Amsterdam voert - hoe kan het ook anders - de lijst aan met gemiddeld vijf euro per uur.

En verder:

  • Inflatie:↑ (+0,1 procent t.o.v. jaar eerder)
  • Faillissementen:↔ (+7 in februari)
  • Aantal boekwinkels:↓ (-20 procent t.o.v. 2013)
  • Aantal daklozen:↓ (-2.000 personen)
  • Inbraken en overvallen:↓ (-19 en -21 procent)
  • Prijs voor een kaasje:↑ (+6 procent voor consumenten)
      • Yordi Dam